5 VÝZNAMNÝ DEN: 24. 3. Den Horské služby v ČR - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝZNAMNÝ DEN: 24. 3. Den Horské služby v ČR


VÝZNAMNÝ DEN: 24. 3. Den Horské služby v ČR24.03.2023 Toto datum je tradičně oslavováno jako Den horské služby v ČR, a stává se dobrou příležitostí k připomenutí historie horských záchranářů u nás. Horské záchranářství je stejně staré, jako lidský zájem o hory a zejména jejich rekreační a sportovní využívání.



Horská služba chrání i tebe
Horská služba chrání i tebe

Nácvik transportu postiženého na historickém snímku
Nácvik transportu postiženého na historickém snímku

V českých horách byly první záchranné akce organizovány již na přelomu devatenáctého a dvacátého století, kdy zejména v souvislosti s velkým rozvojem lyžařství v českých zemích nejenom začíná silně stoupat počet návštěvníků hor, ale i počet úrazů a tragických nehod. Prvními organizovanými záchranáři se stávají členové koncesované služby průvodců a nosičů (podmíněné znalostí první pomoci) a místní četníci a zejména hasiči, školení v poskytování předlékařské pomoci a záchrany v horách. K těm se postupně přidružují zejména místní členové lyžařských, turistických a sokolských spolků, v jejichž řadách působí mnoho vynikajících znalců terénu a hor. Problematické je zpočátku nejednotné velení.

První jednotná organizace Horské záchranné služby (HZS) byla založena 12. 5. 1935 v Krkonoších. Rozvoj horského záchranářství nastává až po 2. světové válce, kdy postupně podle krkonošského vzoru vznikají záchranářské organizace i v ostatních českých pohořích. V padesátých letech se již jedná o centralizovanou organizaci, sjednocena je metodika vzdělávání, zvyšuje se připravenost i materiální zázemí HZS. 1. 12. 1954 dochází ke sloučení HZS a Tatranské horské služby (s tradicí sahající do r. 1913, profesionalizované v r. 1950) a dochází k ustanovení HS s celostátní působností. V šedesátých letech se stává Horská služba i členem IKAR - Mezinárodní federace záchranných služeb při UIAA.

Po rozdělení republiky v devadesátých letech minulého století je pochopitelně opět rozdělena i HS, v SR dnes působí zákonem zřízená HZS v gesci Ministerstva vnitra, vedle které fungují jako dobrovolné záchranářské sdružení rovněž Tatranská horská služba a Horská služba na Slovensku. V Čechách působí Horská služba ČR, ve které pracuje asi 100 profesionálních záchranářů, cca 350 dobrovolníků a 100 čekatelů. Profesionální záchranáři spadají pod organizaci Horská služba ČR, o.p.s. jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj, dobrovolní členové podléhají občanskému sdružení Horská služba ČR. o.s. Horská služba působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech a na Šumavě. Obecně prospěšná společnost i občanské sdružení se člení na 7 oblastí podle jednotlivých pohoří, základními jednotkami jsou okrsky.

Den Horské služby si čeští horští záchranáři připomínají 24. března a jedná se o připomínku tragického vyvrcholení lyžařského závodu v roce 1913, který vstoupil do české sportovní historie jako příběh přátelství a vůle, který zdolala smrt. Při náhlém zvratu počasí zůstal na trati jediný běžec, Bohumil Hanč, kterému však ve vánici docházely síly. Jeho přítel Václav Vrbata mu dal svůj kabát, ačkoli věděl, že tím nasazuje vlastní život, kterým také nakonec za nezištný čin zaplatil. V důsledku podchlazení však zahynul i Hanč.

-tof-
Foto: archiv autora, repro: www.horolezeckaabeceda.cz


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory