97 VÝROČÍ: 27. 1. 1888 byla založena National Geographic Society - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 27. 1. 1888 byla založena National Geographic Society


VÝROČÍ: 27. 1. 1888 byla založena National Geographic Society27.01.2024 National Geographic Society (NGS), která v říjnu téhož roku začala vydávat National Geographic Magazíne, je v současné době jednou z největších vědeckých neziskových organizací na světě. Pole působnosti se neomezuje pouze na geografii, ale i na archeologii a přírodní vědy, v poslední době rovněž studium životního prostředí a podporu ekologických projektů, a projektů zaměřených na studium a podporu zachování světového kulturního dědictví.

NGS se v minulosti stala zejména významným hybatelem v oblasti objevitelského dění. Financovala nebo se podílela na celé řadě výzkumných expedic. Nehledě na jejich vědecký přínos (první výpravy směřované k pólům, mapování a výzkum v nejvyšších světových velehorách, objevitelská a dokumentační činnost v Tibetu), se často jednalo o výpravy posouvající hranice lidských možností. Z hlediska hlavního zaměření našich stránek se sluší připomenout, že zejména v první polovině minulého století NGS podporovala řadu významných horolezeckých podniků, zejména v Americe, Asii a Antarktidě, ale i objevitelské a rekognoskační cesty do ve své době zcela neznámých často velehorských oblastí (Pamír, Tibet apod.)

I původní „vydavatelsko a nakladatelská“ sekce NGS, jejíž marketingové základy položil již druhý prezident společnosti, známý vědec a vynálezce Alexandr Graham Bell, se od původní koncepce - vydávání magazínu pro šíření zeměpisných znalostí, poněkud rozrostla. Původní magazín, National Geographic, který je dodnes považován za „vlajkovou loď“ NGS, se dnes vydává ve více než třiceti jazykových mutacích (v češtině od r. 2002). NGS však dnes úspěšně provozuje celé mediální impérium zahrnující celou řadu titulů, včetně televizního kanálu (National Geographic Channel).
-tof-



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory