86 VÝROČÍ: 22. 12. 1857 byl založen Alpine Club - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 22. 12. 1857 byl založen Alpine Club


VÝROČÍ: 22. 12. 1857 byl založen Alpine Club22.12.2023 Na dnešní den připadá výročí založení první organizace jejímž cílem bylo sdružovat zájemce o hory a horolezectví; v Londýně vznikl Alpine Club.





John Ball (1818 - 1889)
John Ball (1818 - 1889)

Edward Shirley Kennedy (1817 - 1898)
Edward Shirley Kennedy (1817 - 1898)

William Methews (1828 - 1901)
William Methews (1828 - 1901)

Z prvních periodik AC
Z prvních periodik AC

Alpine Club v Zermattu na vyobrazení od E. Whympera z r. 1864
Alpine Club v Zermattu na vyobrazení od E. Whympera z r. 1864

Když se řekne Alpine Club... každý ví. AC je totiž jen jeden. V anglicky (ba dokonce mnoha neanglicky) hovořících zemích si sice název Alpine Club přisvojil kdekdo, ale nutně k němu přidává přesnější lokalizaci – název tak používají velké národní asociace i malé oddíly... Všechny by totiž rády, aby na ně padnul alespoň odlesk toho jediného, nejprestižnějšího a nejstaršího. Klubu, který nemusí používat logo, nedodává název města či země, a přesto si je vědom, že „každý ví“. Alpine Club je zkrátka jen jeden.

Alpine Club vznikl v prosinci 1857 a stal se tak historicky první „horolezeckou“ organizací na světě. Záhy významným způsobem ovlivnil dění v oblasti alpinismu. Od samého počátku – přestože se zbytek Evropy ještě téměř výhradně věnoval „objevování“ Alp a dobývání jejich velikánů, se Alpine Club zabýval horolezeckými možnostmi v dalších evropských horách, ale i ve velehorách ostatních kontinentů. Jeho členové tak od samého počátku působili zejména v Asii, ale i Americe a Africe. Příklad klubu však byl především významný pro vznik evropského organizovaného horolezectví; o pět let později (1862) vznikl Deutscher und Oestereichische Alpenverein, v roce 1863 byl založen Schweitzer Alpen Club a Club Alpino Italiano, 1874 vznikl Club Alpin Francias a ve stejném roce i první slovanský klub Hrvatsko planiarsko družstvo. A v průběhu následujících let vznikají horolezecké a alpinistické spolky v podstatě ve všech státech vyspělého světa, takže na počátku 20. století již lze hovořit o mezinárodní organizované struktuře. Koneckonců, skutečně mezinárodní, zastřešující organizace - UIAA vzniká až v roce 1932, ale lze říct že jen proto, že byl první světovou válkou přetržen přirozený vývoj. V Čechách a na Slovensku rovněž vznikly „národní“ organizace až v průběhu první poloviny 20. století, ale zároveň relativně dlouho před tím na našem území působily sekce či pobočky organizací zahraničních (např. Alpenverein – sekce Prag byla založena již v roce 1870, či Slovinské planinské družstvo – samostatná sekce Praha byla založena v roce 1897). Britský Alpine Club se tak stal průkopníkem na tomto poli a právem mu patří úcta, které dodnes požívá.

V pozadí vzniku Alpine Club, byli dva viktoriánští gentlemani, angličané Shirley Edward Kennedy a William Mathews, kteří tuto myšlenku postupně rozvíjeli při společných alpských výstupech. Od slov neměli daleko k činům, proto na 22. prosince svolali do Londýna schůzku dvacítky nejvýznamnějších britských alpinistů své doby. Schůzka vyústila v založení AC, na které byli S. E. Kennedy a W. Mathews zvoleni viceprezidentem a tajemníkem klubu (oba však později rovněž zastávali funkci prezidenta AC). Historicky prvním prezidentem klubu se stal irský přírodovědec, cestovatel, objevitel a liberální politik John Ball, který rovněž položil základní kámen soustavně vydávané specializované horolezecko-metodické literatury a horolezeckých průvodců. Jím editovaný Alpine Guide se stal vzorem pro tiskoviny a ročenky vydávané v dalších horolezeckých organizacích. Ball také položil základ pro dodnes vydávaný Newsletter AC a hlavně Alpine Journal. Nutno podotknout, že tiskoviny AC pro něho byly především koníčkem, a že se nebránil použití humorné a vysoce čtivé formy, zatímco jeho další publikační činnost nepostrádala značnou vědeckou a informativní hodnotu, a je tedy považována za zcela seriozní literaturu. Pravdou však také je, že svoji vysokou vědeckou erudici Ball při tvorbě horolezeckých publikací nedokázal zapřít, takže jeho zpravodajství z alpinistického dění mělo úroveň, která nasadila následovníkům vysokou laťku.
-tof-










Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2008.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory