84 VÝZNAMNÝ DEN: 11. 12. Mezinárodní den hor - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝZNAMNÝ DEN: 11. 12. Mezinárodní den hor


VÝZNAMNÝ DEN: 11. 12. Mezinárodní den hor11.12.2019 Mezinárodní den hor, který jako významný den vyhlásilo OSN, patří k relativně mladým svátkům, neboť se slaví teprve od r. 2003. Je chápán zejména jako příležitost k vytváření povědomí o významu hor pro kvalitu lidského života i přírodní rovnováhy na Zemi.





Tento den navazuje na Mezinárodní rok hor (konaný od 11. 12. 2001 do 11. 12. 2002), který byl vyhlášen OSN z iniciativy organizace pro zemědělství a výživu. Bezprostředně po skončení Mezinárodního roku hor byl valným shromážděním OSN 20. 12. 2002 vyhlášen s účinností od následujícího roku. 11. prosinec 2003 byl tedy historicky prvním Mezinárodním dnem hor. Smyslem a cílem Mezinárodního dne hor je zejména podpora trvale udržitelného rozvoje horských oblastí a upozornění na možnosti i omezení při využívání hor, tedy snaha upozornit na problematiku, která je stejná na tibetských náhorních plošinách jako ve vysoko položených jihoamerických andských oblastech. Každý rok se mírně mění zaměření dne hor, první ročník si za nosné téma dal hory jako nejdůležitější zásobárnou pitné vody, neboť pokrývají spotřebu více než poloviny lidstva, další se soustředily na míru biologické rozmanitosti či hrozbu klimatických změn, které se právě na poměrně nestabilní ekosystému velehorských oblastí projevují se značnou razancí.

Symbol Mezinárodního dne hor se skládá ze tří rovnostranných trojúhelníků vyrůstajících z pomyslné vodorovné čáry. Převážně černé trojúhelníky znázorňují hory, první zleva má modrý „diamant“ na vrcholu, znázorňující ledovce a sněhovou pokrývku, dávající životodárnou vodu, kolečko uvnitř prostřední „hory“ znázorňuje surovinové zdroje, a zelená plocha v části třetí „hory“ představuje plodiny a zemědělskou produkci v horských oblastech.
-tof-


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory