77 Vylosování letní soutěže o Horolezeckou abecedu - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

Vylosování letní soutěže o Horolezeckou abecedu


Vylosování letní soutěže o Horolezeckou abecedu21.09.2009 Letní soutěž vyhlášená redakcí Horolezecké abecedy a Nakladatelstvím Epocha s.r.o. se ukázala zatím soutěží nejtěžší. Správných odpovědí přišlo do uzávěrky soutěže pouze sedm. Připomeňme, že k prvnímu vylosovanému výherci poputuje výtisk učebnice Horolezecká abeceda, k dalším dvěma knihy z produkce Nakladatelství Epocha a z pera známého horolezce Reinholda Messnera. Nakonec jsme se vzhledem k obtížnosti soutěže rozhodli ocenit knižní cenou všechny autory správných odpovědí.

.

1. Rathen - Mönch
1. Rathen - Mönch

2. Hřensko - Malý pravčický kužel
2. Hřensko - Malý pravčický kužel

3. Příhrazy - Kobyla
3. Příhrazy - Kobyla

A na závěr... losovací zařízení pro Soutěž 5
A na závěr... losovací zařízení pro Soutěž 5

Jako soutěžní obrázky byly tentokrát použity historické fotografie a pohlednice z horolezeckých výstupů na zcela charakteristické skalní útvary pískovcových horolezeckých terénů. V případě pohlednic z počátku minulého století byl na soutěžních obrázcích zakryt text s lokalizací skalního útvaru.
Soutěžní obrázky pochází z archivu www.horolezeckaabeceda.cz.

Úkolem soutěžících bylo určit správně skalní oblasti, ve kterých se tyto skalní útvary nachází. Pro postup do slosování tedy stačilo správně odhadnout oblast. Většina soutěžících pak určila nejenom skalní oblast, ale i konkrétní skalní útvar – pískovcovou věž. Ve všech třech případech se jedná o zcela tradiční oblasti pískovcového lezení, z nichž dvě se nachází na českém území – nápovědou tedy od samého vyhlášení soutěže bylo, že v jednom případě jde o oblast zahraniční.

Nyní tedy pohlednice i fotografii z poloviny minulého století přinášíme znovu, se správnou odpovědí přímo v popisku obrázků.
- V prvním případě se jedná o oblast saskou skalní oblast Rathen a o věž (ne snad úplně charakteristickou) naprosto nezaměnitelnou díky v plechu vyvedené figuře na vrcholu, která je dobře patrná i na uvedené dobové pohlednici. Jedná se o lezce na vrcholu věže Mönch, přičemž figura zcela vlevo je známá plechová dominanta..
- V případě druhém se opět jedná o dobovou pohlednici zachycující výstup severní cestou na Malý Pravčický kužel v Hřensku, tedy Labských pískovcích – Českém Švýcarsku.
- Třetí případ se zadavatelům soutěže zdál jako zcela jasný, avšak snad vlivem úhlu ze kterého byla fotografie pořízena, byl tento soutěžní obrázek častým zdrojem omylu. „Chyták“ však nebyl z naší strany úmyslný. Jde o výstup „normálkou“ (tzv. Německou cestou) na Kobylu v Příhrazech.

Pro osvěžení přikládáme jeden z příkladů správné odpovědi:
Obr. 1.: rathenský Mönch s typickým žehnajícím plecháčkem na vrcholku
Obr. 2.: českosaskošvýcarský Malý Pravčický kužel v Hřensku, tehdá ještě Klajnovej Prebischkegel
Obr. 3.: příhrazská Kobyla anóbrž Wotanův kyj







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Losování a výherci

A nyní již k tomu, co všichni soutěžící (a zejména autoři správných odpovědí) jistě očekávají především. Tedy k samotnému losování výherce.

Zadání a pravidla soutěže ZDE


Jako ve všech předchozích soutěžích o Horolezeckou abecedu proběhlo losování velmi prostým a jednoduchým způsobem. Uvedených sedm správných odpovědí bylo vloženo do lezeckého blembáku, neboli klobouku (i tentokrát jsme zvolili přílbu certifikovanou, narozdíl od případů předchozích se však nejedná o ochranný prostředek historický, ani o zcela poslední, novotou svítící výkřik techniky – ale snad ze záliby v mírném absurdnu jsme pro „pískařskou“ soutěž zvolili přílbu speleologickou). Prostým vytažením obálky s odpovědí byli postupně určeni výherci soutěže. První vytažená odpověď = první cena, druhá vytažená odpověď = druhá cena... Losování proběhlo při příležitosti běžné redakční porady nejbližší po uzávěrce soutěže, tedy v pondělí 21. 9. t. r.


1. cena: Jako první byla vytažena odpověď pana Martina z Prahy 8; výherce obdrží knihu Horolezecká abeceda (T. Frank, T. Kublák a kol.) z produkce Nakladatelství Epocha.

2. cena: Jako druhá byla vytažena odpověď pana Václava z Prahy 6; výherce obdrží knihu „Gobi, poušť ve mně“ od R. Messnera z produkce Nakladatelství Epocha.

3. cena: Jako třetí byla vytažena odpověď pana Jiřího z Oldřichova v Hájích; výherce obdrží knihu „Antarktida, nebe i peklo“ od R. Messnera z produkce Nakladatelství Epocha.


Knižní cenu z produkce Nakladatelství Epocha pak obdrží i všichni ostatní autoři správné odpovědi, tedy pan Marcel z Polné, pan Vladimír z Vraclavi, pan Jan z Hradce Králové a pan Petr z Police nad Metují. V páté soutěži o učebnici Horolezecká abeceda pak byla také ze všech došlých odpovědí vylosována „cena útěchy“. Poslední kniha tak poputuje k paní Tereze do Děčína (která správně určila dvě věže, avšak třetí bohužel netrefila).

Všem výhercům tímto gratulujeme. Uvedené knižní ceny budou zaslány na příslušnou korespondenční adresu a zároveň budou výherci o výhře vyrozuměni e-mailem.
-red-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz
Foto: tomas.frank@horolezeckaabeceda.cz


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory