72 VÝROČÍ: 28. 8. 1838 Jiří Buquoy zřídil první rezervaci v Čechách - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 28. 8. 1838 Jiří Buquoy zřídil první rezervaci v Čechách


VÝROČÍ: 28. 8. 1838 Jiří Buquoy zřídil první rezervaci v Čechách28.08.2023 První přírodní rezervace v Čechách, a svého druhu nejstarší rezervace v Evropě byla zřízena rozhodnutím vlastníka v Novohradských horách. Jednalo se o Žofínský prales, který výlučně k ochraně zachovalé přírody zřídil hrabě Jiří Buquoy. O dva dny později, 30. 8. 1838, vyhlásil přírodní reservací další mimořádně dochované území Novohradských hor – prales Hojná Voda.


Žofínský prales má dnes statut Národní přírodní rezervace o rozloze 99,8 ha (při vyhlášení měla rezervace 98 ha), z nichž přibližně polovinu tvoří původní prales. Dominantní dřevinou v pralese je buk s vtroušeným smrkem a jedlí, které zde byly v minulosti hojnější. Od roku 1991 je prales, podobně jako šumavský Boubín, oplocen a veřejnosti je vstup povolen pouze s doprovodem. Přístup k rezervaci umožňuje lesní cesta ze Žofína. Po okraji rezervace vede trasa zelené turistické značky z Pohorské Vsi do Hojné Vody, s další pralesní rezervací.

Jiří František August Buquoy (celým jménem Georg Franz August de Longueval hrabě von Buquoy baron von Vaux) se narodil 7. 9. 1781 v Bruselu (zemřel 19. 4. 1851), avšak v Čechách zdědil rozsáhlé majetky, mj. panství Nové Hrady či Rožmberk nad Vltavou. Jiří Buquoy měl široké zájmy, zejména se však věnoval umění a vědě. Byl představitelem pokrokové inteligence, a není divu, že právě na jeho panství a podle jeho návrhů pracoval první parní stroj v Čechách, či že zaměstnával přední světové odborníky ve svých sklárnách, které výrazným způsobem modernizoval. Zabýval se však i literaturou a poezií, pěstoval čilé styky s předními světovými autory, a jako významný pokrokář se za revoluce v roce 1848 se ocitl v řadách Národního výboru vedle Palackého či Riegra.
V roce 1838 vyhlásil zmíněné první dvě přírodní rezervace. Nařízení majitele panství se bohužel nedochovalo, v písemnostech se však objevuje později datovaný dodatek: "Rozhodl jsem se zachovati zmíněnou lesní část jako památník dávno minulých dob názornému požitku pravých přátel přírody, vzdáti se v ní veškerého lesnického těžení, aby se v této části žádné dříví nekácelo, stelivo se nebralo a drobné dříví se nevybíralo. Zkrátka vše ponecháno bylo v dnešním stavu."

Jednalo se ve své době o ojedinělý experiment, který se však záhy dočkal následování. V roce 1858 byl rovněž rozhodnutím vlastníka (kníže Schwarzenberg) vyhlášen rezervací Boubínský prales, v roce 1869 rezervace Zlatěšovice u Hluboké nad Vltavou, v roce 1880 Černická obora, v roce 1884 vznikla na Pardubicku vlastníkem vyhlášená rezervace Buky u Vysokého Chvojna, a v tomtéž roce vznikla i první veřejná rezervace v Čechách. Tou byla Barrandova skála u Prahy, kterou s celým pozemkem získala Společnost Národního muzea, která zde vyhlásila první geologickou rezervaci na území Rakousko-Uherska (ne-li první geologickou rezervaci v Evropě). Další tři rezervace vznikly v Severních Čechách iniciativou německých horských spolků, často však na soukromých pozemcích, tedy dohodou s jejich majiteli. Jednalo se o rezervace Vrkoč, Peklo a Panská skála, které vznikly v roce 1895.
Na místě je podotknout, že soustavná ochrana přírody je ještě staršího data. V širším slova smyslu můžeme na našem území považovat za počátek cílené ochrany přírody dobu Karla IV, především pak ustanovení Maiestas Carolina, které lze považovat za první lesní zákon, v němž se panovník snažil prosadit prvky ochrany přírody především hájením zvěře a ochranou lesů. Předpisy na ochranu lesů pak byly na dlouhý čas hlavním projevem ochrany přírody a krajiny, ke kterým se později připojily rovněž první případy druhové ochrany (u nás např. Schwarzenbergy prosazovaná ochrana medvědů atd.).
-tof-

Odkazy:
Ochrana přírody, národní parky a rezervace na stránkách Horolezecké abecedy
- VÝROČÍ: 1. 3. 1872 byl vyhlášen první národní park v historii
- VÝROČÍ: 23. 3. 1967 byl vyhlášen Parc national des Pyrénées
- VÝROČÍ: 1. 4. 1988 vznikl národní park Malá Fatra
- VÝROČÍ: 10. 4. 1872 proběhl poprvé „Den stromů“
- VÝROČÍ: 17. 5. 1963 vyhlášení prvního českého národního parku
- VÝZNAMNÝ DEN: 24. 5. Evropský den parků
- VÝROČÍ: 1. 7. 1999 vyhlášení nejmladšího českého NP
- VÝROČÍ: 16. 8. 1918 vznikl Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido
- VÝROČÍ: 28. 8. 1838 Jiří Buquoy zřídil první rezervaci v Čechách
- VÝROČÍ: 24. 9. 1906 byl vyhlášen Devils Tower National Monument
- VÝROČÍ: 1. 10. 1890 byl v Kalifornii vyhlášen Yosemite National Park
- VÝROČÍ: 1. 10. 1967 ve Sněžných horách byl zřízen Kosciuszko National Park
- VÝROČÍ: 1. 10. 1997 byl v Bukovských horách zřízen Národný park Poloniny
- VÝROČÍ: 30. 10. 1954 byl vyhlášen Babiogórski Park Narodowy
- VÝROČÍ: 3. 11. 1980 byla zřízena CHKO Bílé Karpaty
- VÝROČÍ: 18. 12 1949 vyhlášení TANAP



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory