345 Pořadatelská reflexe MČR v ledovém lezení ve Víru - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

Pořadatelská reflexe MČR v ledovém lezení ve Víru


Pořadatelská reflexe MČR v ledovém lezení ve Víru03.02.2011 Malá obec Vír na Českomoravské vrchovině se v sobotu 29.ledna 2011 opět stala centrem tuzemského ledového lezení. Probíhalo tady totiž již podruhé oficiální mistrovství České republiky v lezení na rychlost s názvem Adrex Ice Run 2011… Půl roku práce, dva týdny modlení za počasí a týden intenzivních příprav – tak by se dal letošní ročník závodu popsat z pohledu organizátorů. Po dvou mrazivých nocích byla ledová stěna připravena na víkendový nápor.



Lucka


První závodník vyběhnul do 25 metrů dlouhé kvalifikační trasy s úderem desáté hodiny a do 16:00, kdy kvalifikace končila, jej následovalo dalších 32 ledolezců ze všech koutů České republiky. Ještě dopoledne to vypadalo, že na postup do finále bude stačit čas pod 1 minutu. S každým dalším závodníkem se ale z desítky postupujících odsouvalo jedno jméno za druhým a nakonec se všichni finalisti museli vejít do 40 vteřin! Kvalitativně se tak kvalifikace posunula vzhůru a doufáme, že tento trend vydrží.
Co organizátory trochu zklamalo, byl počet přihlášených žen, což ale ani v nejmenším nesnižuje jejich výkony. Největší favoritkou ženské kategorie byla samozřejmě Lucka Hrozová a svoji roli „nasazené“ jedničky také vítězným časem 00:38:71 v kvalifikaci potvrdila. Společně s ní postoupila do večerního klání další čtveřice závodnic.

Přestávku mezi kvalifikací a večerním finále pak vyplnila soutěž, které se zúčastnilo celkem 34 horolezců. Lézt kolmý led se šátkem přes oči byl silný zážitek i pro zkušené ledoborce, takže se ani diváci, ani účastníci akce rozhodně nenudili. Velký zájem o soutěž trochu posunul start ženského finále, které odstartovalo těsně po půl sedmé večer, a od začátku to byla velká podívaná.
Jako první se na start postavila Zuzana Hájková a její čas 02:21:85 nastavil laťku opravdu hodně vysoko. Nakonec ji překonaly jen dvě závodnice. Vítězka Lucka Hrozová s časem, se kterým by se neztratila ani v mužské kategorii - 01:20:11 a Martina Kratochvílová, která si pro druhé místo doběhla v čase 02:18:76.

Téměř bez přestávky navazovalo finále v mužské kategorii, ve kterém se postupně utkalo deset nejrychlejších ledolezců z dopolední kvalifikace. Jako druhý startoval vítěz loňského ročníku Radek Linert, který 35 metrů dlouhou cestu vyběhnul za 54:32 vteřin, což jej na dlouhou dobu posunulo na průběžné první místo. Ti nejrychlejší ale na svůj start teprve čekali a přestože se s každým pokusem kvalita ledu zhoršovala, na výsledných časech to nebylo téměř znát. Pavel Hartman a Honza Pacík finálovou cestu nedolezli a po pádu byli ze závodu diskvalifikováni. Historický úspěch slavil Pavol Centko, který sice obsadil konečné šesté místo, ale přestože to bylo jeho třetí finále Ice Runu, poprvé finálovou cestu opravdu dokončil. První rok zlomil těsně před koncem trasy mačku a v loňském roce spadnul v relativně jednoduchém terénu a od stěny odcházel v nových goretexových šortkách.
O stupně vítězů v kategorii mužů se nakonec utkala poslední trojice lezců – Libor Hroza, David Matuška a Milan Dvořáček. První jmenovaný vysprintoval vírský ledopád v čase 00:53:98 a na chvíli se posunul do čela výsledkové listiny. Bohužel po oprávněném protestu na opuštění vyznačené trasy, bylo nutné přistoupit k nepříjemnému kroku, tedy k diskvalifikaci závodníka. Libor totiž doma zapomněl brýle a v zápalu boje si nevšimnul, že oběma cepíny zaseknul mimo červeně vyznačenou trasu, což bylo na poradě před závodem několikrát zdůrazněno jako vážné porušení pravidel. To ale nic nemění na hodnotě jeho výkonu, protože za sebou nechal spoustu výrazně mladších sprinterů, a jeho chyba mu dle našeho názoru k lepšímu času určitě nepomohla. Nepříjemnou situaci organizátoři po závodech vyřešili cenou útěchy a láhev dobrého tuzemáku snad pomohla zmírnit zklamání. Díky diskvalifikaci se tak s časem 00:59:28 dostal na druhé místo David Matuška a všichni netrpělivě čekali na výkon posledního závodníka Milana Dvořáčka. Ten se i přes bouřlivou atmosféru nenechal rozhodit a v klidu a s přehledem vyběhnu ke zvonu, do kterého svým cepínem udeřil v neuvěřitelném čase 00:52:90 minuty, čímž se stal jasným mistrem České republiky v ledovém lezení na rychlost pro rok 2011.

bedna


Na závěr samozřejmě poděkování. Na prvním místě určitě závodníkům a divákům, kteří vytvořili jedinečnou atmosféru, na kterou budeme všichni vzpomínat celý rok, a která nás motivuje k organizaci dalších akcí a závodů. Velké dík patří také Davidu Hamerskému, který se postaral o perfektní ozvučení a osvětlení celého areálu a to při velmi nízkých teplotách, při kterých netrpěla jen technika, ale hlavně obsluha, poděkování patří také slacklinerům, kteří divákům předvedli noční highline přes řeku při velmi skromném osvětlení a zapojili se i do samotných příprav závodu. A pak samozřejmě velké díky a gratulace všem organizátorům, pomocníkům, holkám za barem, rodičům, pánu Bohu za počasí a celé filmové akademii za ocenění… Ještě jednou díky moc a napřesrok zase ve Víru.
Text: zkrácená verze tiskové zprávy pořadatele závodu;
foto: Petr Holub (uvolněné jako příloha tiskové zprávy)


Externí odkazy:
- zpráva o MČR na stránce ČHS
- kompletní výsledková listina závodu


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory