344 OSOBNOST: 23. 1. 2003 ve Vancouveru zemřel John Clarke - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 23. 1. 2003 ve Vancouveru zemřel John Clarke


OSOBNOST: 23. 1. 2003 ve Vancouveru zemřel John Clarke23.01.2024 Známý kanadský výzkumný cestovatel, dobrodruh, horolezec a ochránce přírody irského původu za svůj život podnikl ohromující sérii výzkumných cest do kanadské divočiny. Řada jeho cest zejména v pohořích Britské Kolumbie měla bezpochyby charakter objevných výprav, sportovní hodnotu jeho cest zvyšoval fakt, že většinu z nich, stejně jako řadu svých prvovýstupů, podnikl zcela sám. Tento horolezec má na kontě udivujících 600 prvovýstupů na dosud nezlezené vrcholy v kanadské divočině.

.

John Clarke


John Clarke
(25. února 1945 – 23. ledna 2003)

John se narodil v Irsku, avšak již v jedenácti letech se s rodiči přestěhoval do Kanady, do Britské Kolumbie, kde působil až do své smrti. Od počátku šedesátých let začal podnikat výpravy do místního zaledněného a dosud ne zcela poznaného pohoří Coast Mountains, na severozápadním pobřeží Kanady u Pacifiku. Pohoří se táhne od jihozápadního Yukonu, přes Aljašku a prakticky přes celou Britskou Kolumbii. Nejvyšší vrchol oblasti, Mount Waddington sice svojí výškou přesahuje čtyřtisícovou hranici, avšak většina vrcholů se pohybuje mezi dvěmi a třemi tisící nadmořských metrů – tuto výšku ovšem nelze podceňovat, neboť pohoří leží v chladném severském pásmu, ale hlavně lze převýšení vzhledem k blízkosti oceánu počítat prakticky od nuly.

John Clarke do oblasti Coast Mountains jezdil následujících 39 let zcela pravidelně, na svých cestách v horách strávil v průměru šest měsíců v každém roce – a že se často pohyboval sám bylo zapříčiněno mimo jiné tím, že se mu pro tak časté cesty velmi těžko hledal partner, který by disponoval dostatkem volného času.
Clarke tedy cestoval většinou sám, mapoval dosud neznámé horské hřebeny a velmi často stoupal na dosud nezlezené vrcholy, přičemž především musel najít vhodnou přístupovou cestu. Faktem je, že se nevyhýbal ani obtížným lezeckým partiím. Patřil k výborným skalním lezcům a mimo klasické výstupy alpinistické (jak vystřižené z dob „Zlatého věku alpinismu) podnikal i obtížné skalní výstupy. Na druhou stranu, ty nejtěžší horolezecké cesty nelezl zpravidla sám. V seznamu jeho prvovýstupů se tak objevují i výstupy podnikané s dalšími lezci, jako třeba prvovýstup na Meager Obelisk, skalní obelisk trčící nad okolní ledovec s vrcholem ve výšce 2260 m, který na který John Clarke vystpoupil 9. 6. 1991 ve společnosti Paula Adama, Randyho Atkinsona a Deana Harta.
Clarke za dobu svého aktivního působení nastřádal udivující množství prvovýstupů na do té doby nezlezené vrcholy – 600 prvovýstupů na vrcholy ve velehorských podmínkách je opravdové unikum (koneckonců, řádově stovky prvovýstupů nastřádali za svůj aktivní lezecký život nejvýznamnější pískaři – a to se jednalo „pouze“ o vytvoření nových linií na již zdolané vrcholy v nadmořské výšce o dva tisíce nižší, v mírném pásmu a s útulnou hospůdkou za zády). Zároveň na svých cestách, o kterých psal, přednášel i připravil několik dokumentárních filmů a pásem, Clarke podnikl vpravdě průkopnickou práci, kterou se zasloužil o poznání tohoto rozsáhlého a místy velmi obtížně dostupného pohoří.

Clarke je dnes, s jistým odstupem, uznáván nejenom jako průkopník, objevitel a horolezec, který pro své obtížné cesty neváhal vyvinout zcela specifické předpoklady využitím např. letecké podpory (když mu zásoby byly shazovány na předem určená místa v dosud neprobádané divočině z vrtulníků), ale i jako ekolog a pedagog. V časech mezi svými cestami se totiž nezabýval pouze přednášením a sháněním prostředků pro další cesty, ale i tvorbou výukových programů, které bychom dnes označovali za prostředek environmentálního vzdělávání, a patří k průkopníkům environmentální (nebo, chcete-li) ekologické výchovy v celosvětovém měřítku. Jeho zásluhy byly oceněny nejvyšším kanadským řádem - Order of Canada, ale i např. čestným členstvím v Alpine Club of Canada či horolezeckém klubu Britské Kolumbie.
-tof-

Reprofoto: archiv www.virtualmuseum.ca

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2011.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory