337 OSOBNOST: 17. 1. 1977 zahynul v lavině Dougal Haston - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 17. 1. 1977 zahynul v lavině Dougal Haston


OSOBNOST: 17. 1. 1977 zahynul v lavině Dougal Haston17.01.2024 Slavný skotský horolezec, účastník několika Boningtonových himálajských expedic, spoluautor Direttissimy v severní stěně Eigeru zahynul při lyžování u Leysinu ve švýcarských Alpách, kde je rovněž pohřben. Haston v Leysinu působil jako ředitel International School of Mountaineering. Známý skotský horal byl skvělým lezcem, ale i autorem (mimo obligátních knih o výstupech) i knihy a řady článků o míře i redukci podstupovaného rizika v horách. Sám extrémní lezec o riziku nepochybně hodně věděl.

.

Dougal Haston


Duncan „Dougal“ Haston
(19. 4. 1940 v Currie v Edinburghu – 17. 1. 1977 v Leysinu ve švýcarských Alpách)

Mladý Dougal, k pochopitelné nelibosti svého okolí, projevoval lezecké sklony od nejútlejšího dětství. Nejenom že jako dítě vylezl na kde co, od vcelku konvenčních výstupů na blízké stromy, přes mostní pilíře a viadukty, až po kostelní věž (na kterou dokonce ve věku již pubertálním jako následek sázky vynesl a zavěsil části dámské garderoby pohříchu intimního charakteru). Divoké dítě tak vyrůstalo ve stejně divokého muže.
Poměrně záhy se vrhnul na „opravdové“ horolezectví. Na domácích skalách navázal kontakt s Robinem Smithem, v místní komunitě populárním lezcem, který mu pomohl v začátcích lezecké kariéry. Hastonův častý spolulezec Smith však zahynul v roce 1962 na Pamíru, v průběhu anglicko-sovětské horolezecké expedice (jejíž anglickou část vedl John Hunt, tentýž, který vedl i úspěšnou britskou expedici k Mount Everestu v roce 1953). Právě se Smithem vytvořil Haston řadu obtížných skalních prvovýstupů ve skotských horách. Tyto výstupy patřily ve své době k nejobtížnějšímu skalnímu lezení a Haston jimi vzbudil značnou pozornost, pohříchu však zejména mezi domácími lezci. Nesporným faktem podle pamětníků rovněž je, že lezení, do kterého napřel Haston většinu svých ambicí i energie, jej uchránilo od divokého života na okraji společnosti ke kterému projevoval značné sklony.

Ani v další lezecké kariéře se Hastonovi nevyhýbaly smrtelné nehody jeho přátel. První výstup, který mu přinesl opravdové mezinárodní uznání, byl zároveň výstupem tragickým. Šlo o slavný prvovýstup Direttissimou v obávané severní stěně Eigeru v roce 1966, který Haston podnikal s americkým horolezcem Johnem Harlinem v zimních podmínkách. Harlin při tomto výstupu zahynul po pádu, který vedl k selhání lana. Haston však cestu dokončil s německými horolezci a pojmenoval ji na počest svého spolulezce Harlinovou cestou.

Vynikajícího technického lezce, který udivoval svojí urputností ve stěně, si (navzdory pověstem o jeho divoké povaze, opilství a nesnášenlivosti) do svého týmu vybral Chris Bonington, který jej přizval na své expedice do Himálaje. Haston tak dostal možnost prokázat svůj mimořádný talent – a právě v Boningtonově expedici roku 1970 tvořil společně s Donem Whillansem tým, který jako první prostoupil obtížnou jižní stěnu osmitisícové Annapúrny. Další mimořádné úspěchy se dostavily rovněž v Boningtonových expedicích roku 1974, kdy Haston stanul jako první na vrcholu indického Changabangu, a roku 1975, kdy společně s Dougem Scottem podnikl prvovýstup jihozápadním úbočím na Mount Everest. V tomtéž roce se zúčastnil i prvovýstupu západní stěnou Mount McKinley na Aljašce.

Vynikající horolezec Haston rovněž publikoval. Poměrně málo známé jsou jeho knihy věnované některým obtížným výstupům (Haston, Dougal: In High Places, Cassell, London 1972, a Haston, Dougal: The Eiger, Cassell, London 1974), nepoměrně známějším dílem je Haston, Dougal: Calculated Risk,: Diadem Books, London 1979.
Již jako známý a úspěšný lezec působil ve funkci ředitele International School of Mountaineering ve švýcarském Leysinu, kde také zemřel.
Budeme-li brát v úvahu extrémní povahu jeho lezeckých výstupů, jistě nám přijde jako svého druhu ironie, že nezahynul při lezení, ale v šestatřiceti letech, na vrcholu sil, při lyžování na nepříliš strmém svahu nedaleko svého bydliště, kde jej zastihla lavina ve které se udusil.
-tof-

Poznámky:
- O kontrovezní osobnosti Douglase Hastona byla počátkem století vydána velmi zajímavá kniha Connor, Jeff: „Douglas Haston; The Philosophy of Risk, Canongate Books“, Edinburgh 2002“ (a recenze např. zde: The Canadian Alpine Journal, 86).
- Jako ústřední obrázek byla použita první strana obálky současného vydání „Calculated Risk; Adventure and Romance in Scotland and the Alps“ od D. Hastona. Na obálce autor.

Foto: Scottish Sports www.sshf.co a repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2011.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory