335 VÝROČÍ: 16. 1. 1959 byl zřízen Karkonoski Park Narodowy - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 16. 1. 1959 byl zřízen Karkonoski Park Narodowy


VÝROČÍ: 16. 1. 1959 byl zřízen Karkonoski Park Narodowy16.01.2024 Zřízení národního parku na polské straně Krkonoš předcházelo podobnému kroku na straně české o několik let. Na druhou stranu snad právě vyhlášení chráněného území jménem Karkonoski Park Narodowy bylo o čtyři roky později rozhodujícím impulsem pro zřízení NP i na naší straně státní hranice. V každém případě si minimálně vrcholové partie nejvyšších českých hor ochranu zaslouží. Dnes spolu oba parky tvoří nadnárodní biosférickou rezervaci vyhlášenou v r. 1992.

Krkonoše jsou součástí sudetské horské soustavy. Na západě sousedí s Jizerskými horami, od nichž jsou odděleny Novosvětským sedlem a na východě s Broumovskou vrchovinou, oddělenou sedlem Libovským u Žacléře. Jejich délka je přibližně 40 km a tvoří hranici mezi severovýchodními Čechami a Dolním Slezskem.
Svými nejvyššími vrcholy (Sněžkou, Studničnou horou či Luční horou) přesahují konvenčně uznávanou hranici středoevropských středohor a některými charakteristickými prvky, jako např. pozůstatky skandinávského zalednění, laviny nebo alpská fauna a flóra nabývají ve svých vrcholových partiích až vysokohorského charakteru.

Krkonoše patří k velmi starým horstvům, jejichž další vývoj předurčil stávající rozmanitost. Patří k hercynským pohořím vyvrásněným v prvohorách, před zhruba 600 milióny lety, významným způsobem se zde však promítly pochody třetihorní a čtvrtohorní, zejména pak opakované zalednění, které mimo vlivu na tvářnost samotné krajiny rovněž sehrálo roli při stěhování rostlinných a živočišných společenstev. Zejména zatlačení severské tundry směrem k jihu a zároveň při ochlazení sestup horských společenstev do nižších poloh vytvořilo pro současnost z Krkonoš unikátní lokalitu s vysokým podílem glaciálních reliktů, tedy pozůstatkem severských organismů, i refugiem druhů horské tundry. Tyto chladnomilné druhy se zde, díky vysoké poloze, poměrně drsnému klimatu a relativní izolaci nadále vyvíjely vedle sebe a v průběhu let zde vznikla řada druhů a podruhů, které jsou krkonošskými endemity.

Karkonoski Park Narodowy se rozkládá na ploše 5 575 ha, z toho pak 1 718 ha jsou nejpřísněji chráněné rezervace s nejvyšším stupněm ochrany. Dalších více než 11.000 ha tvoří ochranné pásmo národního parku. Uvnitř národního parku se nachází zejména nejvyšší horské partie polské části Krkonoš, ale některé vybrané části krkonošského předhůří.
Historie ochrany přírody v polské části Krkonoš podobně jako i na českém území spadá do období mezi světovými válkami, kdy zde vznikly první, doposud malé přírodní rezervace k ochraně nejvýznamnějších a nejcennějších přírodních jevů. Komplexnější ochrana celého území se začala vážně zvažovat až počátkem padesátých let minulého století. Tehdy byly stávající rezervace rozšiřovány a spojovány v rozsáhlejší celky, na české straně se nejvýznamnější přírodní jevy dočkaly zákonné ochrany v letech 1952 až 1956, a již tehdy vznikaly podklady pro přípravu a vyhlášení národních parků na obou stranách státní hranice.
-tof-




Poznámky a odkazy:
Pozn.: Jako ilustrační obrázek byl k tomuto článku použit původní znak Karkonoskiego Parku Narodowego. Nový znak, který byl zaveden v roce 1992 s vyhlášením nadnárodního chráněného území, které UNESCO zařadilo do celosvětové sítě biosférických rezervací, reprodukujeme např. v článku o KRNAPu, který na Horolezecké abecedě vyšel v roce 2009, a obsahuje i další odkazy s Krkonošemi souvisejícími.

Ochrana přírody, národní parky a rezervace na stránkách Horolezecké abecedy:
- VÝROČÍ: 14. 1. 1956 byl vyhlášen Ojcowski Park Narodowy
- VÝROČÍ: 1. 3. 1872 byl vyhlášen první národní park v historii
- VÝROČÍ: 23. 3. 1967 byl vyhlášen Parc national des Pyrénées
- VÝROČÍ: 1. 4. 1988 vznikl národní park Malá Fatra
- VÝROČÍ: 10. 4. 1872 proběhl poprvé „Den stromů“
- VÝROČÍ: 17. 5. 1963 vyhlášení prvního českého národního parku
- VÝZNAMNÝ DEN: 24. 5. Evropský den parků
- VÝROČÍ: 1. 7. 1999 vyhlášení nejmladšího českého NP
- VÝROČÍ: 16. 8. 1918 vznikl Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido
- VÝROČÍ: 28. 8. 1838 Jiří Buquoy zřídil první rezervaci v Čechách
- VÝROČÍ: 24. 9. 1906 byl vyhlášen Devils Tower National Monument
- VÝROČÍ: 1. 10. 1890 byl v Kalifornii vyhlášen Yosemite National Park
- VÝROČÍ: 1. 10. 1967 ve Sněžných horách byl zřízen Kosciuszko National Park
- VÝROČÍ: 1. 10. 1997 byl v Bukovských horách zřízen Národný park Poloniny
- VÝROČÍ: 18. 12. 1948 byl vyhlášen TANAP


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2011.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory