328 OSOBNOST: 26. 4. 1968 zemřel v Katovicích Janusz Chmielowski - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 26. 4. 1968 zemřel v Katovicích Janusz Chmielowski


OSOBNOST: 26. 4. 1968 zemřel v Katovicích Janusz Chmielowski26.04.2012 Jeden z významných průkopníků tatranského horolezectví a zimního horolezectví Janusz Chmielowski (+ 26. 4. 1968 v Katovicích), byl rovněž autorem prvního horolezeckého průvodce po Vysokých Tatrách. Jako první vystoupil na řadu tatranských štítů, na jiné vytyčil prvovýstupy nové směry a patřil rovněž k průkopníkům zimního horolezectví nejenom ve Vysokých Tatrách. Právě v jeho soustavné popularizaci obtížných zimních výstupů lze nalézt prapůvod „polské školy“, která na poli zimního horolezectví slavila již tolik úspěchů.

.

Janusz Chmielowski


Janusz Chmielowski
(9. 1. 1878 Varšava - 26. 4. 1968 v Katovice)



Janusz se narodil v rodině významného polského spisovatele, publicisty a lingvisty prof. Piotra Chmielowskiego, a část dětství strávil na dohled Vysokých Tater, neboť se rodina z Varšavy odstěhovala do Zakopaného. S rodinou se rovněž poprvé do Tater podíval – ve věku devíti let absolvoval túru k Morskemu oku, horolezectví se začal věnovat ve svých čtrnácti letech, kdy se zúčastnil túry v oblasti Orlej Perci. Právě tehdy alpinismu zcela propadl a věnoval se mu až do pokročilého věku.
Přestože pocházel z rodiny známého humanitního vzdělance, filosofa a lingvisty, sám studoval na universitách v Rize a v Darmstadtu techniku a matematiku a promoval v Rize jako inženýr strojírenství v roce 1903, v roce 1906 dokončil matematiku na universitě ve Lvově. Až do roku 1923 působil jako pedagog na středních školách a v technických institucích mj. ve Vilniusu a v Petrohradě. Po návratu do Polska působil zejména v oboru hutnictví a později jako redaktor odborných strojírenských a hutnických periodik.

V období před první světovou válkou se Janusz stal nekorunovaným králem Tater. Podnikl řadu prvovýstupů na poslední dosud nedostoupené tatranské vrcholy (včetně např. Západního Gerlachu), vytyčil řadu nových horolezeckých cest a zejména velmi aktivně podnikal obtížné zimní výstupy. Záhy nashromáždil úctyhodný seznam prvních zimních výstupů na řadu tatranských štítů, mj. opět právě na Gerlach, v r. 1905. Není divu, že ve stejné době působil i v Alpách a opakoval řadu obtížných výstupů tehdejší horolezecké špičky např. v Dolomitech.

Zároveň již v tomto období jakožto ve své době přední žijící znalec Tater podnikl řadu topografických měření, objevitelských cest a průzkumů. Počátkem století začal také soustavněji publikovat články na toto téma. Po řadě jednotlivých článků již v roce 1907 (a v doplněné a přepracované podobě ještě v r. 1912) vydal prvního horolezeckého průvodce po Tatrách – tatranská průvodcovská literatura v jiných jazycích začala vycházet až počínaje rokem 1914. Mimo průvodce vydal i opakovaně topografická díla zaměřená na Tatry, a nutno konstatovat, že právě jeho mapy měly na komplexnější probádání Tater zásadní vliv.
Přestože záhy po první svět. válce do Tater přišla nová generace, která původním polským (příležitostně doplněných o maďarské a německé) alpinistům vytvořila ostrou konkurenci zejména z řad Slováků a Čechů, Janusz Chmielowski si ještě do třicátých let dokázal udržet značný náskok i v teoretické rovině. Dál publikoval průvodcovskou literaturu, popularizační články o Tatrách a taranském horolezectví, ale i díla výsostně teoretické na téma klasifikace obtížnosti a metodika. Mimo to se věnoval a publikačně pokrýval i další téma, a to historii horolezectví, včetně pochopitelně specializované historii zaměřené na Tatry i na polské horolezectví. V rámci širší alpinistické historie publikoval i několik monografií osobností s Tatrami spojenými.
Mimo přímé působení horolezecké či v rovině horolezeckého publicisty se Janusz Chmielowski zapsal do alpinistické historie i jako organizátor a iniciátor založení první „taternické“ organizace Sekcji Turystycznej Towarzystwa Tatrzańskiego, ze které se později vyvinul Klub Wysokogórski (horolezecký klub) a nakonec Polski Związek Alpinizmu (polský horolezecký svaz).
-tof-

Reprofoto: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory