318 OSOBNOST: 3. 1. 1980 byla v Keni zavražděna Joy Adamson - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 3. 1. 1980 byla v Keni zavražděna Joy Adamson


OSOBNOST: 3. 1. 1980 byla v Keni zavražděna Joy Adamson03.01.2024 Známá africká cestovatelka, ochránkyně přírody, malířka a spisovatelka Joy Adamsonová proslula díky své knize Lvice Elsa. Méně už je známé, že se v Africe zasloužila o vnik několika národních parků, či fakt, že tato světově proslulá ochrankyně divoké přírody pocházela z Opavy, kde se narodila a jako Friederike Victoria Gessnerová žila do svých dvanácti let, než se s matkou přestěhovala do Vídně. V r. 1939 byla první ženou pocházející z českých zemí, která vystoupila na nejvyšší horu afrického kontinentu Kilimandžáro.

.

Joy Adamsonová


Joy Adamsonová (Friederike Victoria Gessnerová)
(20. 1. 1910 Opava – 3. 1. 1980 rezervace Shaba - Keňa)

Spisovatelka pocházející z rodiny opavských sudetských Němců vyrůstala ve střední Evropě. Ve Vídni začala studovat medicínu, a věnovala se rovněž malbě a studiu sochařství. O zcela odlišné představě o svém budoucím životě svědčí i fakt, že ještě ve Vídni získala diplom módní návrhářky. Záhy poté se však vdala a se svým prvním mužem Viktorem von Klarwillem odcestovala roku 1937 do Afriky, kde se prosadila díky svému výtvarnému talentu jako kreslířka spolupracující s předními přírodovědci své doby. K zajímavostem patří i fakt, že její rozsáhlý cyklus portrétů příslušníků keňských kmenů tvoří dnes stálou expozici Keňského národního muzea v Nairobi. Podruhé se v r. 1938 vdala za švýcarského přírodovědce Petera Ballyho, pro kterého připravila přibližně 700 botanických kreseb, a který ji zasvětil do krás africké přírody. Bally ji rovněž obdařil přezdívkou Joy, kterou později užívala jako svůj literární pseudonym, a jméno, pod kterým se stala slavnou.

Rozhodující vliv pak na ni měl její třetí, poslední manžel, George Adamson, známý pod svojí svahilskou přezdívkou "Baba ya Simba", za něhož se vdala v roce 1944. Adamson působil jako správce rezervace a patřil ve své době k nejvýznamnějším ochráncům volně žijících živočichů v Africe. Právě společná práce s Adamsonem vedla i k popularizačním projektům – knihám a dokumentárním filmům o africké přírodě a o jejích velkých kočkovitých šelmách, jejichž ochraně oba manželé věnovali velkou pozornost, i o snaze o navracení divokých zvířat do jejich přirozeného prostředí a o zvětšování chráněných území, ve kterých by takto navracení živočichové mohli žít.
Nejznámějším výstupem tohoto společného díla byl „Příběh lvice Elsy“ který z Joy, jako hlavní autorky, prakticky přes noc udělal legendu. Kniha vyšla v roce 1960 a záhy byla přeložena do více než třiceti jazyků, stala se předlohou pro film a bestsellerem roku. Všechny knihy i filmy měly velký dopad na rozvoj ekologického hnutí, které začalo sílit koncem 60. let.
-tof-

Repro a foto: archiv environmentalheroes.pbworks.com

Poznámka:

V češtině lze o opavské rodačce pravděpodobně nejvíc informaci nalézt na adrese www.joyadamson.cz věnované životopisné knize od Zuzany Beranové.

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2011.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory