302 VÝROČÍ: 28. 10. 1940 první rozpuštění Junáka - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 28. 10. 1940 první rozpuštění Junáka


VÝROČÍ: 28. 10. 1940 první rozpuštění Junáka28.10.2023 Poprvé zlikvidovali Junák nacisté a podruhé komunisté. Nacistům se Junák znelíbil, a tak jej v den vzniku republiky rozprášili, mimo jiné i proto, že po začátku okupace Československa se mnozí junáci zapojili do protifašistického odboje. Právě oni mimochodem pomáhali za kopečky nejen vojákům, ale i politikům, antifašistům nebo také židům. Z obavy před Hitlerem ale nakonec odešli i oni sami. Do zahraničních armád se tak zapojilo až šest tisíc skautů.

Rok 1940 je pro Junáka klíčový - v protektorátu je vyvíjen velký tlak na jeho likvidaci. Nesměli se nosit skautské kroje, gestapo rozmetalo junácké tábory, mnoho činovníků bylo zatčeno za činnost proti Říši a mnozí se z vězení už nikdy nevrátili. Výnos o likvidaci Junáka na sebe nenechal dlouho čekat - v den vzniku republiky 28. října 1940 podepsal K.H.Frank dekret na rozpuštění českého Skautu -Junáka. Důvodem bylo, že jeho členové projevují nepřátelské smýšlení proti Říši. Několik dnů nato gestapo vtrhlo do ústředí Junáka a zabavilo všechen majetek v celkové hodnotě 25 milionu korun.

A jaká byla reakce? Junáci pražské Pětky založili ještě na podzim 1940 ilegální odbojovou skupinu věrnou junáckému slibu – Zbojníci. Zpočátku šlo pouze o 12 statečných, ale v roce 1945 se skupina rozrostla až na více než 700 členů. Ilegální činnost junáků v protektorátu spočívala hlavně v převádění pronásledovaných osob za hranice, přechovávání uprchlých vězňů a agentů, obstarávání falešných dokladů, spolupráci s partyzány, dodávání léků či obvazového materiálu.

Neméně významným bylo zapojení již zmíněných přibližně šesti tisíc českých skautů v rámci zahraničních armád. Například atentátník na Reinharda Heidricha Jan Kubiš byl také skaut, tak jako mnozí další z parašutistů poslaných z Anglie. Bohužel, příliš mnoho z nich se osvobození nedočkalo.

Odbojové junácké skupiny se podílely i na Pražském povstání
V době Pražského povstání byla skupina Zbojníků hlavním organizátorem většiny akcí a sami její členové se aktivně podíleli na přepadech a bojích s německou armádou. Junáci pomáhali spojeneckým armádám jako tlumočníci, spolupracovali při likvidaci barikád, uklízení trosek, společně s armádou a policií pomáhali obnovovat a udržet pořádek. Na oltář vlasti položilo své životy více než 600 junáků. Tisíce jiných skončilo ve vězení nebo bojovalo v řadách partyzánů, na barikádách, v domácím i zahraničním odboji.

V letech po válce zažíval skauting v naší zemi opět značný rozkvět. Jméno Junáku bylo ceněno nejen na veřejnosti, ale i na politické scéně, patronát nad ním neustále držel i sám prezident Eduard Beneš. Nicméně KSČ viděla v činnosti Junáka hrozbu - Junák totiž je a vždy byl nepolitický, a proto bylo ze strany vlády velice těžké jej ovládat. V roce 1947 se proto do Junáku infiltrovali mnozí členové komunistické strany a snažili se získat patřičný vliv. Komunističtí aktivisté v Junáku dokonce začali v prosinci 1947 spřádat plány, jak ovlivnit jednání II. junáckého sněmu. V roce 1948 před junáckým sněmem připravili junáci-komunisté tzv. "Junácký manifest", což byl vlastně skautský zákon, jehož body byly upraveny tak, aby podporovaly programové body KSČ.

S rokem 1948 přišla druhá likvidace Junáka
V ten samý den, co komunisté dosáhli svého na politické scéně, do ústředí Janáka vpadli ozbrojení jugoslávští učni tzv. "Titova mládež". Důvodem měla být neochota vedení organizace vydat prohlášení na podporu nové Gottwaldovy vlády. A jak znělo nařízení - přerušit práci a odejít manifestovat do ulic.

Ještě téhož dne odpoledne junáci-komunisté pod názvem Ústřední akční výbor Junáka vydali prohlášení: Obrozený Junák se hlásí k podpoře vlády Klementa Gottwalda. Akční výbor okamžitě přijal Junácký manifest, zkáza Junáku se nezadržitelně přiblížila. Již v březnu přešel Junák jako dětská organizace do Svazu československé mládeže, a tím "de facto" přestal právně existovat.

Další kapitoly Junáka se začaly psát až v roce 1968. Ukazovalo se, že spousta skautských oddílů existovala stále, byť pod záštitou jiných organizací. Junák sice opět začal právně existovat, nicméně v únoru 1970 přešel pod hlavičku Pionýr. Opět se pak znovu zrodil v prosinci 1989.
Lucie Strašíková


Článek byl v rámci Horského kalendária na Horolezecké abecedě zveřejněn se souhlasem autorky Lucie Strašíkové. Původní text byl vydám při příležitosti 70 výročí prvního rozprášení Junáka na stránkách ČT24.

Jako ilustrační obrázek byl použit původní znak českého Junáka z archivu www.horolezeckaabeceda.cz.

Externí odkaz:
Podrobnější historie Českého skautingu – Junáka na stránce II. oddílu Dakota Červený Kostelec http://dakota.skautkostelec.cz/


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory