301 VÝROČÍ: 24. 1. 1908 byla založena první skautská organizace - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 24. 1. 1908 byla založena první skautská organizace


VÝROČÍ: 24. 1. 1908 byla založena první skautská organizace24.01.2024 Veřejná schůze s výkladem knihy „Scouting for Boys“, která se uskutečnila 24. ledna 1908, vedla k založení první skautské organizace na světě; „The Boy Scouts“. Skauti sami však datum svého založení kladou ještě o půl roku nazpátek. 1. 8. 1907 byl totiž zahájen první skautský tábor na ostrově Brown¬sea na jihu Anglie. Tento den si proto skauti a skautské organizace připomínají výstupy na nejvyšší vrcholy v oblastech své působnosti.

Skauting (z angl. scout) je mezinárodní hnutí, jehož cílem je výchova lidí všech věkových kategorií. Členové hnutí se nazývají skauti, u nás pak často junáci (podle tradiční, a dodnes největší české organizace skautů „Junák – svaz skautů a skautek ČR“). Na rozdíl od většiny světových skautských organizací není nutně český skauting z historických důvodů zpravidla spojen či spojován s křesťanstvím, má však, tak jako všude na světě, poměrně výrazné polovojenské prvky.
Poznávacím znakem mezinárodního skautského hnutí je stylizovaná (heraldická) lilie, ve skautském pojetí symbol přírody a volnosti. Její tři okvětní lístky symbolizují tři části skautského slibu (plnit povinnosti vůči Bohu a vlasti, pomáhat bližním a dodržovat skautský zákon).

Skauting, tak trochu náhodou, založil anglický generál Robert Baden-Powell, který původně jen uspořádal tábor jehož cílem bylo ověřit si v praxi možnosti předvojenské výchovy mládeže, a napsal několikadílnou příručku popisující umění přežít v přírodě a nejrůznější zálesácké dovednosti pro mladé vojenské zvědy.
Precizní a opravdu užitečná příručka se i díky postupně dopracovávané metodicko vzdělávací osnově dočkala překvapivého ohlasu, a již v průběhu roku 1908 začaly spontánně vznikat chlapecké skautské oddíly a pouhý rok po vydání knihy se ke skautingu v Anglii hlásilo více než sto tisíc členů – výhradně chlapců. Vznik dívčích skautských oddílů je o něco novějšího data, organizace reagovala na zájem i z této strany. Výchovný program skautů je dodnes zpravidla rozdělený, oddíly chlapecké a dívčí fungují odděleně, a neexistence, nebo alespoň absence podpory koedukovaných oddílů je dodnes jedním z vnějších poznávacích znaků skautingu.

V současnosti lze o skautingu opravdu hovořit jako o celosvětovém hnutí, ke kterému se hlásí na 40 milionů členů a příznivců. Skautské organizace působí ve více než 200 státech – a skauti rádi připomínají, že výjimkou - místy kde skautské organizace nefungují, bývají zpravidla státy s totalitní či autoritářskými režimy, jako Afghánistán, Čína, Kuba, Severní Korea, Laos či Barma. Tyto režimy si zpravidla zakládají své obdoby skautských oddílů, neboť mezinárodní rozměr skautského hnutí považují za nepřátelský. Není tedy náhodou, že i v Čechách byl v minulosti skauting zakázán fašisty a komunisty.
Organizačně je hnutí členěno na Chlapecký skauting – WOSM (World Organization of The Scout Movement), který sdružuje asi 16 milionů skautů ze 168 států a teritorií, dívčí skauting – WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), který sdružuje asi 9 milionů skautek ze 136 států světa a skauting pro dospělé – ISGF (The International Scout and Guide Fellowship), který sdružuje dospělé skauty ze 40 států světa.

Význam skautingu v historii je nesporný, skauti a skautské organizace opakovaně zasáhli nebo se zúčastnili např. hnutí odporu.
Zároveň však skauting především působil jako vzor. Výchovné prvky od skautů přebíraly prakticky všechny dětské a mládežnické organizace na světě, a to ať již jednoznačně v pozitivním smyslu, tak i ve snaze se oproti skautingu zásadním způsobem vyhradit. Každopádně pak skautskými oddíly, nebo oddíly skautingem inspirovanými, prošla řada jedinců, které veskrze pozitivně ovlivnil. Ve skautském duchu tak byly vychovány celé generace táborníků, vodáků, horolezců i ochránců přírody.
-tof-

Skauting na Horolezecké abecedě:
VÝROČÍ: 28. 10. 1940 první rozpuštění Junáka

Jako ilustrační obrázek byla použita lilie z čestného odznaku „Za čin Junácký“ z archivu www.horolezeckaabeceda.cz.

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2011.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory