295 OSOBNOST: 5. 11. 2000 zemřel David Ross Brower - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 5. 11. 2000 zemřel David Ross Brower


OSOBNOST: 5. 11. 2000 zemřel David Ross Brower05.11.2023 Horolezec, který v dobách svého nerozvážného mládí spáchal na sedmdesát prvovýstupů především v Yosemitském údolí, za války působil jako instruktor a metodik legendární 10th Mountain Division, David Brower se věnoval i zimním prvoprůstupům a horskému lyžování (byl i autorem respektované učebnice skialpinismu). Do povědomí veřejnosti vstoupil jako výkonný ředitel Sierra Club (SC) a zakladatel nadace SC. Světové proslulosti se mu dostalo jako vlivnému ekologistovi a zakladateli iniciativ s celosvětovou působností.

.

David Ross Brower


David Ross Brower
(1. 7. 1912 v kalifornském Berkeley – 5. 11. 2000 tamtéž)




Americký ekolog David Brower věnoval téměř 70 let svého života úsilí ochraně americké divočiny divočiny. Jeho jméno je spojeno s takovými organizacemi, jako je Sierra Club, Friends of the Earth (FOE), kterou založil a dlouhá léta vedl, The Wilderness Society, v níž patřil k širšímu okruhu zakladatelů a s níž dlouhodobě spolupracoval, i Earth Island Institute, který založil. Jeho celoživotní dílo vyvrcholilo aktivní účastí na prosazení stávající americké environmentální legislativy a prosazením tvrdší ochrany (resp. obrany před investory a developery) u řady stávajících amerických národních parků a rezervací, a vznikem několika nových chráněných územích v lokalitách do té doby málo poznamenaných lidskou činností.

Brower se od dětství rád pohyboval v přírodě a podnikal dlouhé tábornické výpravy do kalifornské divočiny. V šestnácti letech dokončil střední školu a vstoupil na University of California v Berkeley, kde později pracoval jako editor a kde také poznal svoji manželku Anne Hus Brower. V době svého vysokoškolského studia pracoval pro Yosemitský národní park, a v 1933 vstoupil do Sierra Club, na jehož činnosti se záhy začal aktivně podílet. Ve stejné době se rovněž věnoval horolezectví, skalnímu lezení a horskému lyžování, a v rámci Sierra Club pořádal turistické a poznávací výpravy. Působil v lezecké skupině při Sierra Club a podnikl řadu obtížných výstupů po celých Spojených státech, a prvovýstupů na jejich západě a jihozápadě, zejména v Yosemitském údolí.

Slibnou kariéru mladého a talentovaného horolezce s ambicí výstupů ve světových velehorách, který se živil jako editor University of California Press, však přerušila druhá světové válka, do které byl povolán jako instruktor, a později velitel bojové jednotky v rámci 10. horské divize. V roce 1942 se autorsky podílel na publikaci, kterou rovněž editoval Manual of Ski Mountaineering, jejímž vydavatelem se staly dvě významné (britská a americká) university, a která sloužila pro výcvik horských jednotek spojeneckých vojsk. Publikace se dočkala celé řady opakovaných vydání, včetně úprav pro civilní použití.

Po návratu z války se zpočátku věnoval své původní profesi editora na kalifornské universitě, a v roce 1952 se stal výkonným ředitelem Sierra Club, při které založil vlivnou nadaci (The Sierra Club Foundation), Ředitelem Sierra Club byl až do r. 1969, kdy v rámci jeho představenstva došlo k neshodám, jejichž záminkou byl přehnaný „aktivismus“ některých členů vedení, včetně Browera. Ten na základě neshod nadále nekandidoval na žádnou funkci v organizaci. Odešel a vzápětí založil Friends of the Earth, a začal úzce spolupracovat s dalšími organizacemi po celém americkém kontinentu. Toto rozšíření působnosti vedlo k řadě, z hlediska ochrany přírody, významných dějů. Brower se zasloužil o vznik řady národních parků např. v Jižní Americe, či zastavení řady kontroverzních staveb a projektů v Americe severní. Členem Sierra Club zůstal, a časem došlo k všeobecnému usmíření – dokonce tak hlubokému, že Brower byl požádán, aby znovu kandidoval na místo výkonného ředitele, které opět zastával v osmdesátých letech minulého století. Ve stejné době rovněž založil vlivný Earth Island Institute v San Franciscu, který podporuje projekty ochrany přírody a záchrany divočiny po celém světě.
Přínos této zcela mimořádné osobnosti, která se dokázala prosadit i mezi americkými spisovateli řadou svých odborných publikací, knihám o divočině ale i beletrií, dosud nebyl plně zhodnocen. Dílčí pokusy o to již proběhly v několika publikacích, které Browerovi věnovaly jednotlivé kapitoly (publikace o předních amerických horolezcích, publikace o historii Sierra Club i historii Friends of the Earth), první pokus o souhrnnější pohled byl podniknut dokumentárními filmy For Earth´s Sake: The Life and Times of David Brower, Johna de Graafa z roku 1989, a Monumental: David Brower´s Fight for Wild America, od Kelly Duane z roku 2004.
-tof-

Foto: www.wilderness.net, www.harvardsquarelibrary.org a archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory