273 OSOBNOST: 9. 12. 1798 zemřel Johann Reinhold Forster - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 9. 12. 1798 zemřel Johann Reinhold Forster


OSOBNOST: 9. 12. 1798 zemřel Johann Reinhold Forster09.12.2023 Německý přírodovědec, cestovatel - luteránský pastor, který působil zejména v Severní Americe, a byl rovněž účastníkem Cookovy tichomořské expedice. Johann R. Forster svým přírodovědným dílem přispěl k počátkům systematické ornitologie Evropy a Severní Ameriky. Světového uznání se mu dostalo po jeho účasti na druhé plavbě Jamese Cooka do Tichomoří, kde ho doprovázel jeho syn Georg Forster, pozdější slavný cestovatel, geograf a přírodovědec, ze které Johann Forster publikoval rozsáhlé dílo.

.

J.Forster


Johann Reinhold Forster

(22. 10. 1729 Tzew – 9. 12. 1798 Halle)


Johann Reinhold Forster
Johann Reinhold Forster

Johann a Georg Forster na Tahiti; olej J. F. Rigaud, 1780
Johann a Georg Forster na Tahiti; olej J. F. Rigaud, 1780

Portrét Georga Forstera ve věku 26 let od J. H. W. Tischbeina, 1781
Portrét Georga Forstera ve věku 26 let od J. H. W. Tischbeina, 1781

Předkové Johana a Georga Forstera pocházeli z větve skotského rodu Forresterů, která prchla za vlády Olivera Cromwella v Británii. Johann Forster studoval jazyky a přírodozpyt na Joachimsthalském gymnáziu v Berlíně, teologii na Univerzitě v Halle a poté sloužil jako luteránský pastor v Nassenhubenu (dnes polský Mokry Dwór). Roku 1766 přesídlil do Anglie, kde vyučoval na Warringtonské Akademii, později působil v Londýně, kde se již proslavil jako významný přírodovědec a roku 1772 se členem Royal Society. V tomtéž roce mu byla nabídnuta účast Cookovi druhé Cookově plavbě - v červenci 1772 se tedy vydal v doprovodu svého syna Georga, jmenovaného kresličem vědecké části expedice, na cestu na palubě lodi Resolution a vrátili se v červenci 1775. Během zastávky na mysu Dobré naděje najal Forester švédského botanika Anderse Sparrmana jako svého asistenta během plavby.

Oba Forsterové vedli detailní deníky o průběhu plavby i svých vědeckých pozorováních, ale zejména pořídili obrovský soubor přírodovědných i etnografických exponátů. Po návratu Forster starší publikoval své cestovní denníky a vědecké poznámky (1778), a jeho syn George připravil k tisku dvousetstránkovou anglicky psanou Cestu kolem světa (A Voyage Round the World 1777), která přispěla podstatně k etnologickým poznatkům o lidech v Polynésii a přinesla mu všeobecný respekt mezi vědci i běžnými čtenáři. Důsledkem zprávy Forstera bylo, že byl jako dvaadvacetiletý přijat do Royal Society a začal být považován za zakladatele moderní vědecké cestopisné literatury.
Pod dohledem svého otce vypracoval rovněž první zoologické a botanické studie oblasti jižních moří, povětšinou doplněné kresbami živočichů a rostlin. Mimo to projevil Georg velký zájem o nezávislý průzkum srovnávací geografie a etnologie. Rychle se naučil jazyk Polynésanů. Jeho zprávy o polynéském obyvatelstvu mají platnost do dnešních dnů.

V listopadu 1779 byl Johann Forster zaujal místo prosefora na universitě v Halle. Forsterovy zoologické, ornitologické a ichthyologické články ve vědeckém časopipu Philosophical Transactions of the Royal Society z let 1772–73 mu vybudovaly pověst předního zoologa se zaměřením na Severní Ameriku.
Pozornosti českého čtenáře lze jen doporučit v Praze v roce 1964 vydané dílko Cesta kolem světa podniknutá Dr. Johannem Forsterem a jeho synem Georgem Forsterem v letech 1772-1775 na lodi „Resolution“ pod vedením kapitána Cooka
-tof-




Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz a Wikipédie – Otevřená encyklopedie, na základě volné licence wikipedia/commons

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory