271 OSOBNOST: 21. 10. 1889 zemřel v Londýně John Ball - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 21. 10. 1889 zemřel v Londýně John Ball


OSOBNOST: 21. 10. 1889 zemřel v Londýně John Ball21.10.2023 Irský přírodovědec, cestovatel, objevitel a liberální politik, který patřil k významným horolezeckým průkopníkům a alpským badatelům. Mimo častých cest do Alpských zemí působil jako badatel a přírodovědec rovněž v severní Africe a Jižní Americe. Jeho odborný zájem o přírodní poměry v Alpách jej přivedl k alpinismu, jehož významným propagátorem a jedním z prvních metodiků a publicistů se stal. Není tedy divu, že v roce 1857 stál u zrodu Alpine Club, první horolezecké organizace v historii.

.

John Ball


Sir John Ball

(20. 8. 1818 v Dublinu – 21. 10. 1889 v Londýně)


Budoucí alpinista se narodil v Dublinu jako nejstarší syn soudce Nicholase Balla a vzdělání postupně získával v katolické Oscott College nedaleko Birminghamu, později studoval Christ´s College, Cambridge University, na které však, jako římský katolík nemohl být připuštěn k závěrečným zkouškám podmiňujících získání akademického titulu.

Soustředil se zejména na přírodní vědy a zejména botaniku, a po ukončení studia v Cambridge odcestoval za účelem dalšího studia do Evropy, kde nakonec zakotvil ve Švýcarsku. Zde se zabýval především studiem biologie, avšak ovlivněn vysokohorským prostředím se začal zabývat rovněž glaciologií a alpskou geomorfologií, a záhy se stal uznávaným odborníkem na alpskou květenu a ledovcovou typologii. Přispíval do řady odborných periodik.

Po návratu do Velké Británie se začal zabývat politikou. Od roku 1846 působil v administrativní funkci, roku 1849 sám kandidoval do parlamentu za volební obvod Sligo Borough v Irsku. V parlamentu se dobře zavedl a pro své schopnosti byl jmenován do vysoké funkce jako koloniální úředník. Politiky zanechal v roce 1858 a vrátil se k přírodním vědám. Nadále cestoval, bádal a hojně publikoval, ale zejména se začal opravdu vážně zabývat alpinismem, ke kterému se dostal již v průběhu svých glaciologických studií ve Švýcarsku.


AC v Zermattu

Alpine Club v Zermattu na vyobrazení od E. Whympera z r. 1864, John Ball uprostřed


Vůbec není náhodou, že r. 1857 se John Ball na základě svých dosavadních zkušeností přírodovědce, alpinisty, publicisty, ale i politika stal jedním ze zakládajících členů Alpine Club (AC), vůbec první organizace jejímž cílem bylo sdružovat zájemce o hory a horolezectví. V pozadí vzniku Alpine Club, byli dva viktoriánští gentlemani, Angličané Shirley Edward Kennedy a William Mathews, kteří tuto myšlenku postupně rozvíjeli při společných alpských výstupech. Od slov neměli daleko k činům, proto na 22. prosince 1857 svolali do Londýna schůzku dvacítky nejvýznamnějších britských alpinistů své doby. Schůzka vyústila v založení AC, na které byli S. E. Kennedy a W. Mathews zvoleni viceprezidentem a tajemníkem klubu (oba však později rovněž zastávali funkci prezidenta AC). Historicky prvním prezidentem klubu se stal právě irský přírodovědec John Ball.

publikace AC

Jedna z publikací AC, jejímž editorem byl John Ball



Zkušený publicista Ball v rámci AC rovněž položil základní kámen soustavně vydávané specializované horolezecko-metodické literatury a horolezeckých průvodců. Jím editovaný Alpine Guide se stal vzorem pro tiskoviny a ročenky vydávané v dalších horolezeckých organizacích. Ball také položil základ pro dodnes vydávaný Newsletter AC a hlavně Alpine Journal. Nutno podotknout, že tiskoviny AC pro něho byly především koníčkem, a že se nebránil použití humorné a vysoce čtivé formy, zatímco jeho další publikační činnost nepostrádala značnou vědeckou a informativní hodnotu, a je tedy považována za zcela seriozní literaturu. Pravdou však také je, že svoji vysokou vědeckou erudici Ball při tvorbě horolezeckých publikací nedokázal zapřít, takže jeho zpravodajství z alpinistického dění mělo úroveň, která nasadila následovníkům vysokou laťku.
-tof-
Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory