24 VÝROČÍ: 8. 5. 1978 Everest bez kyslíku - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 8. 5. 1978 Everest bez kyslíku


VÝROČÍ: 8. 5. 1978 Everest bez kyslíku08.05.2023 Na nejvyšší horu světa poprvé na bez použití kyslíkových přístrojů vystoupili dva „tyroláci“ z obou částí země: Peter Habeler (A) a Reinhold Messner (I). Jejich počin vzbudil oprávněnou senzaci. Většina odborníků se domnívala, že výstup do výšky 8 848 m není v lidských možnostech.


Reinhold Messner a Peter Habeler v době svého výstupu; agenturní snímek ze stránek OEAV
Reinhold Messner a Peter Habeler v době svého výstupu; agenturní snímek ze stránek OEAV

Habelerova kniha o výstupu. V češtině později vyšla pod názvem „Osamělé vítězství“
Habelerova kniha o výstupu. V češtině později vyšla pod názvem „Osamělé vítězství“

Messnerovo DVD o výstupu. Podobný přebal měla i VHS (viz. malý obr. ve výřezu vlevo)
Messnerovo DVD o výstupu. Podobný přebal měla i VHS (viz. malý obr. ve výřezu vlevo)

Možná to dnes, kdy jsou výstupy na osmitisícové vrcholy s kyslíkovým přístrojem považovány za méně hodnotné, či dokonce nesportovní, nezapůsobí zdaleka takovým dojmem. Ovšem v roce 1978, kdy se tento husarský kousek podařil poprvé, způsobil fakt, že na vrcholu nejvyšší hory světa stanuli lidé bez kyslíkových přístrojů opravdové pozdvižení. Zvlášť uvědomíme-li si, že protagonisté výstupu svůj pokus bez použití kyslíku předem zvážili a nejednalo se o žádné nouzové řešení. Přestože v té době již byla řada osmitisícovek bez kyslíku zlezena, přesto panovalo mezi odborníky (včetně zkušených lékařů horolezeckých expedic) i horolezci přesvědčení, že výstup bez umělého kyslíku do tak extrémní výšky (kterou Everest bezesporu představuje) není možný, a i kdyby se podařil, pravděpodobně nezůstane bez trvalých zdravotních následků. Ostatně, Messner rád připomíná, že v době, kdy oba odjeli do Himálaje, vystoupili v televizi nejméně tři renomovaní lékaři, kteří celý pokus jako nemožný odsoudili k nezdaru.
Před tímto výstupem byl po dlouhých čtyčiačtyřicet let držitelem výškového „světového rekordu“ bez použití kyslíkových přístrojů Edvard F. Norton, který dosáhl na Čomolougmě v r. 1924 výšky 8 572 m na cestě přes severní sedlo.

Výstup, který Habeler a Messner vedli cestou přes Jižní sedlo a jihovýchodní hřeben, se stal jedním z přelomových výkonů v dějinách světového horolezectví. Faktem je, že pro takovýto podnik se nutně museli spojit dva mimořádní lezci své doby. Oba měli za sebou zkušenosti z nejvyšších světových velehor, oba patřili ve své době k úzké alpské špičce, a vyhovovali si evidentně i tím, že patřili k velmi rychlým lezcům (oba měli na kontě několik rychlostních rekordů ve velkých alpských stěnách). Zároveň byli i ve vrcholové kondici.

Na téma prvního výstupu bez kyslíku bylo již popsáno mnoho stránek, jeho protagonisté se k němu pravidelně vrací ve svých publikacích, Messner byl rovněž producentem videokazety a později i DVD které celý výstup dokumentuje. K tématu se vrátil i Habeler ve své knize „Der einsame Sieg“ (která později v češtině vyšla pod výstižným názvem „Osamělé vítězství“).

Zároveň se tímto dobrodružstvím rovněž rozešly cesty obou špičkových lezců a alpinistů. Messner, kterého snad víc než cokoli jiného lákala hranice „nemožného“, se nadále věnoval podnikům, které nikdy nikoho před ním snad ani nenapadly (sólový výstup na tutéž horu, přechody osmitisícových vrcholů, zdolání všech osmitisícovek, zdolání nejvyšších vrcholů všech světadílů, a když mu došly možné rekordy a nemožnosti mezi velehorami, tak např. sólový přechod Antarktidy, či přechod Gobi, do kterého se pustil v šedesáti letech), Habeler se dál věnoval své kariéře horského vůdce, který den co den vede klienty výstupy různých obtížností, aby si v době svého volna mohl jít zkusit další výstup na hranici svých možností.
-tof-

Foto: internet/OEAV
Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz


Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory