237 VÝROČÍ: 27. 9. 1804 podnikl Josef Pichler prvovýstup na Ortler - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 27. 9. 1804 podnikl Josef Pichler prvovýstup na Ortler


VÝROČÍ: 27. 9. 1804  podnikl Josef Pichler prvovýstup na Ortler27.09.2023 První výstup na tehdy nejvyšší rakouskou horu, jihotyrolský Ortler (3 905) byl podniknut z popudu a pověření arcivévody Johanna Rakouského, známého průkopníka a mecenáše horských průzkumů v celém Tyrolsku. Výstupovou trasu nalezl místní lovec kamzíků Josef Pichler, který si tímto výstupem získal značný věhlas, a záhy se tak stal vyhledávaným horským vůdcem.


Idealizovaný motiv prvovýstupu na Ortler od neznámého autora pravděpodobně z 2. pol. 19. stol. - ze sbírek R. Messnera
Idealizovaný motiv prvovýstupu na Ortler od neznámého autora pravděpodobně z 2. pol. 19. stol. - ze sbírek R. Messnera

Ortler a Payerhütte; poměrně známý a často publikovaný akvarel Edwarda Theodora Comptona (1948-1921) - ze sbírek R. Messnera
Ortler a Payerhütte; poměrně známý a často publikovaný akvarel Edwarda Theodora Comptona (1948-1921) - ze sbírek R. Messnera

Výstup na jihotyrolský Ortler patřil k nejvýznamnějším alpským událostem své doby. Arcivévoda Johann Rakouský k němu dal popud bezprostředně poté, kdy byl v roce 1800 vylezen Grossglockner, nejvyšší hora v říši jeho bratra. Výstup na Ortler, nejvyšší horu Tyrolska (a do r. 1919, kdy oblast připadla Itálii i nejvyšší horu Rakouska-Uherska) proto arcivévoda považoval za otázku prestiže a vydal proto pokyn důstojníku pověřenému horským průzkumem a mapováním, kterým byl Johannes Nepomuk Gebhard, aby odměnou získal místní horaly k výstupu.
Gebhard podnikl několik neúspěšných pokusů, avšak teprve najmutí Pichlera vedlo k nalezení výstupové trasy. 27. 9. 1804 tak na vrcholu stanulo družstvo ve složení Josef Pichler, Johann Leitner a Johann Klausner. O rok později Pichler na vrchol vynesl vlajku, a v noci rozdělal oheň, pozorovaný z řady míst, čímž jednoznačně vyvrátil všechny později vzniklé pochybnosti o prvním výstupu.

Ortler je nejvyšší hora pohoří Ortles ležící v severní Itálii, resp. italské části Tyrolska. Štít je zároveň nejvyšším vrcholem italské provincie Alto Adige. Nachází se v západní části pohoří v hřebeni zvaném Cattena di Zebrú.
Pohoří Ortles má bohatou historii, neboť celé území bylo vždy v pásmu mocenských střetů Rakušanů, Retorománů, Italů i Tyroláků. V průběhu první světové války zde probíhala až po samotný vrchol Ortleru frontová linie dlouhá 450 km, a dodnes zde narazíme na mnoha místech na její pozůstatky a stopy urputných bojů ve velehorském prostředí.
Pro nás je zajímavá i historie turistického zpřístupňování oblasti a prvních známých alpinistických počinů, neboť je úzce spojena s působením pražské sekce DuÖAV, založené Johannem Stüdlem. Pražská sekce alpského spolku zde rovněž v roce 1875 zbudovala chatu, která dodnes slouží jako hlavní východisko túr na Ortler, a která je pojmenovaná po dalším českém rodáku, Juliu Payerovi Payerhütte.
-tof-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory