235 OSOBNOST: 25. 9. 1878 zemřel August Petermann - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 25. 9. 1878 zemřel August Petermann


OSOBNOST: 25. 9. 1878 zemřel August Petermann25.09.2023 Jeden z nejvýznamnějších geografů a kartografů 19. století, a iniciátor německých polárních výprav August Heinrich Petermann vstoupil do dějin světové geografie nejenom jako častý iniciátor a podporovatel výzkumných cest, ale zejména jako vydavatel neobyčejně vlivného odborného časopisu. Petermanns Geographische Mitteilungen proslul především vynikající výpravou – kartografickou přesností a původními texty z nejvýznamnějších expedic své doby.

August Heinrich Petermann


August Heinrich Petermann
(18. 4. 1822 v Bleicherode u Nordhausenu - 25. 9. 1878 v Gotha v Durynsku)

August Petermann se narodil v rodině matematika, a od útlého mládí se živě zajímal o přírodní vědy. Poměrně záhy se pak jeho zájmy vyprofilovaly směrem ke geografii a v odborných kruzích začal být známý především jako nadaný kartograf. Působil zpočátku v rodném Durynsku, později přesídlil do Londýna.

Významnou osobností udávající tón světové geografie se však stal až po svém návratu zpět do Durynska, kde začal vydávat Petermanns Geographische Mitteilungen. Úspěch časopisu byl založen na kombinaci exkluzivní publikace z výzkumných zpráv z celého světa, doplněné vynikající mapovém materiálu, a stal se vyhledávaným nejenom v odborných kruzích, ale v celé intelektuální elitě tehdejší Evropy. Petermannovým přičiněním byly všechny zprávy redigovány velmi striktním způsobem, a Petermanns Geographische Mitteilungen se ve své době nejvýznamnějším geograficko-teoretickým časopisem. Není proto divu, že se tak sám Petermann záhy domohl postavení vůdčí osobnosti světové geografie, neboť rovněž s podporou časopisu a jeho vlivných příznivců celkem snadno získával prostředky na další významné výzkumné projekty. Inicioval tak mj. německý polární výzkum, jehož se zpočátku zúčastnil i Julius Payer, později vůdčí osobnost polárního výzkumu rakouského.

Do historie vstoupil nejenom jako vydavatel vlivného geografického časopisu, iniciátor, podporovatel a donátor řady výprav, ale i jako zakladatel akademických geografických spolků a autor odvážných teorií – mj. byl prvním, kdo formuloval teorii volného ledu v Arktidě, která se později potvrdila. Petermannovo dílo ocenila v roce 1868 Royal Geographical Society zlatou medailí, je po něm pojmenováno pohoří v Antarktidě objevené právě jím podporovanou německou expedicí, a jeho jméno nese i řada místních názvů v Arktidě.
-tof-

Foto: Wikipédia – Otevřená encyklopedie; licence wikipedia/commons

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory