226 OSOBNOST: 13. 8. 1995 na K2 zahynula Alison Hergreaves - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 13. 8. 1995 na K2 zahynula Alison Hergreaves


OSOBNOST: 13. 8. 1995 na K2 zahynula Alison Hergreaves 13.08.2023 Při sestupu po dosažení vrcholu Čchokori – K2, považované za jednu z nejobtížnějších světových velehor, zahynula v průběhu náhlého zvratu počasí vynikající britská horolezkyně Alison Hergreaves. Tragická smrt následovala jen několik měsíců poté, kdy Alison Hergreaves podnikla jako první žena v historii sólovýstup na Mount Everest, který zdolala bez použití kyslíkového přístroje.


.

Alison Hergreaves


Alison Hergreaves

17. 2. 1962 Derbyshire – 13. 8. 1995 Čchokori

(Alison Hergreaves na obálce Climbing magazine)

Tato špičková horolezkyně, přestože v minulosti mj. zdolala všechny velké severní stěny Alp, či nepálskou horu Ama Dablam, vstoupila do širšího povědomí až po svém, jistě zcela mimořádném výkonu na Mount Everestu, který zdolala v květnu 1995. Na Everest totiž vystoupila jako první žena v historii sólo a bez podpory výškových nosičů, navíc i bez kyslíkové masky, která ještě dnes patří bezmála ke standardní výbavě horolezců na nejvyšší hoře světa.
Absurdním se však bude zdát, že do obecného povědomí nevstoupila jako mimořádná osobnost v dějinách světového a ženského horolezectví, ale jako krkavčí matka. Po jejím výstupu se totiž strhla lavina osočování a diskusí, zda je morální, aby matka dvou dětí takto riskovala život. Celá kauza byla o to absurdnější, že byla živena osobnostmi z vnitřku lezecké komunity. Jakoby otcové rodin v horách a při horolezectví riziko nepodstupovali. Zároveň si ovšem někdo všiml, že Alison podnikla několik obtížných výstupů i v roce 1988, v době svého těhotenství. Jako těhotná dokonce vylezla obávanou severní stěnu Eigeru. V odpovědi na sérii vyčítavých článků na toto téma Alison Hergreaves lakonicky odvětila, že byla přeci těhotná a ne nemocná. V této době se však za ni konečně postavilo i několik předních horolezeckých osobností, které poukázaly na fakt, že lezení v těhotenství i obtížné výstupy v nejvyšších velehorách připomínají této matce dvou dětí až v okamžiku, kdy svým nesporným úspěchem překonala řadu svých mužských protějšků.

Osudová se Alison Hergreaves stala druhá nejvyšší hora světa, obávaná K2. V červnu, po krátkém pobytu ve Velké Británii se Hergreaves připojila k americké expedici, která měla povolení k výstupu. Do osudného třináctého se společně s částí americké výpravy spojila s Novozélanďany a Kanaďany, kteří se chystali k vrcholovému útoku ve čtvrtém výškovém táboře ve výšce cca 7 600 m. Téhož dne se do této výšky dostali rovněž španělští horolezci, zatímco část Novozélanďanů vedených Peterem Hillarym (synem sira Edmunda), se rozhodli k sestupu z obav z možné změny počasí. Řada horolezců však 13. srpna 1995 podnikla vrcholový útok, který byl úspěšný. Na sestupu však horolezce zastihl zvrat počasí a v prudké vichřici jich šest zahynulo.
O rok později do Pákistánu pod horu Čchokori přicestoval Alisoin manžel Jim Ballard s oběma dětmi, aby se zde poklonili její památce. Celá rodina se dodnes věnuje horolezectví a alpinismu.
-tof-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory