221 Výstava Absolonových fotografií láká jeskyňáře do Brna - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

Výstava Absolonových fotografií láká jeskyňáře do Brna


Výstava Absolonových fotografií láká jeskyňáře do Brna21.06.2010 Unikátní výstava, kterou připravilo Moravské zemské muzeum do pavilonu Anthropos představuje Karla Absolona, legendárního objevitele, prostřednictvím fotografií z jeho osobního archívu a doprovodných trojrozměrných exponátů – dalších osobních Absolonových věcí. Výstava nazvaná Karel Absolon – Fotografie, je ojedinělým svědectvím o rodícím se fenoménu přelomu devatenáctého a první poloviny dvacátého století - totiž o vědecké fotografii, a o úloze, kterou v této oblasti Absolon sehrál.

Absolon_vernisaz


Karel Absolon, známý archeolog, speleolog, zoolog i muzeolog a především legenda české, resp. moravské karsologie, je osobností bezesporu známou, o jehož životě a díle byla publikována řada prací. Zcela na okraji zájmu však zůstal Absolonův rozsáhlý soukromý fotoarchiv, jehož prostřednictvím lze mj. zmapovat časté Absolonovo mezinárodní působení a řada výzkumných zahraničních cest i mezinárodních vědeckých kontaktů.
Úctyhodný archiv Absolonových fotografií obsahující osm tisíc skleněných pozitivů i negativů spravuje Moravské zemské muzeum v Brně, které v současné době mj. celé toto bohatství zdigitalizovalo, ale zejména toto unikátní bohatství začíná zpřístupňovat a seznamovat s ním širší veřejnost. Také proto stávající výstavu doprovází i zdařilá publikace Absolonových fotografií (Absolon, K.: Fotografie z evropských jeskyní a krasů, Moravské zemské muzeum, Brno 2010).

Výstava probíhá v průběhu celých prázdnin a bude přístupná ještě do 12. září 2010.

Absolon_vernisaz2


Zcela symbolicky je stávající výstava umístěna do nového Pavilonu Anthropos, který nedávno prošel komplexní rekonstrukcí. U zrodu Pavilonu Anthropos zaměřeného především na paleolit stál totiž ve druhé polovině dvacátých let minulého století právě Karel Absolon, díky jeho úsilí se podařilo ve speciálním pavilonu "Člověk a jeho rod" na dnešním výstavišti soustředit v rámci výstavy soudobé kultury v roce 1928 nebývalé množství nálezů z nejranějších období lidských dějin. Původní výstava sice v důsledku válečných událostí zanikla, v poválečném období na ni však navázal Jan Jelínek, antropolog světového významu, kterému se podařilo na tuto tradici navázat, a pro Moravské zemské muzeum vybudovat stávající Pavilon Anthropos.
-tof-

Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Externí odkaz: Moravské zemské muzeum


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory