220 OSOBNOST: 20. 6. 1940 zemřel v rakouském St. Pölten Matyáš Žďárský - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 20. 6. 1940 zemřel v rakouském St. Pölten Matyáš Žďárský


OSOBNOST: 20. 6. 1940 zemřel v rakouském St. Pölten Matyáš Žďárský20.06.2023 Akademický malíř, horolezec, lyžařský průkopník a jeden z prvních lavinových odborníků v Evropě Mathias Zdarsky - Matyáš Žďárský je osobností, jejíž jméno mezi horolezci dodnes žije ve slově „žďárák“, tedy Žďárskeho bivakovcí pytel. Patří k významným průkopníkům alpského lyžování a jeho prvním metodikům. Na jeho počest nese několik ulic v Čechách i Rakousku jeho jméno, byla po něm pojmenována i alpská horská chata a v Antarktidě i hora (Mount Zdarsky) i Žďárského museum Zdarsky-Museum in Lilienfeld.

.

M_Zdarsky


Matyáš Žďárský
zakladatel alpského lyžování, pedagog, akademický malíř a sochař
(24. února 1856 v Kožichovicích u Třebíče – 20. června 1940 v St. Pölten)

Žďárský při výuce - jako lyžařský instruktor
Žďárský při výuce - jako lyžařský instruktor

Žďárský předvádí svoji techniku
Žďárský předvádí svoji techniku

Zdarsky Mathias: Alpine Lilienfelder Skifahr-Technik; nejznámější Žďárského dílo
Zdarsky Mathias: Alpine Lilienfelder Skifahr-Technik; nejznámější Žďárského dílo

Osobnost M. Žďárského je v sousedním Rakousku velmi populární a není divu, že zde pronikl i na poštovní známky
Osobnost M. Žďárského je v sousedním Rakousku velmi populární a není divu, že zde pronikl i na poštovní známky

Matyáš Žďárský se narodil jako poslední ze sedmi dětí Josefy a Jana Žďárských v Kožichovicích u Třebíče v budově mlýna, který se však do dnešních dob nedochoval. Brzy po jeho narození zemřel Žďárského otec a matka odešla do Třebíče, kde malý Matyáš začal navštěvovat školu, později vychodil jihlavskou reálku a německý učitelský ústav v Brně. Ještě jako dítě po úrazu oslepl na jedno oko. Po dokončení studia v r. 1874 nastoupil do prvního místa ve Vídni a následující léta strávil jako pedagog ve Vídni, rakouském Elsenreithu a počátkem osmdesátých let jako učitel v trestnici Stein (Krems am Donau). Vzhledem k šíři Žďárského zájmů, mezi které patřilo výtvarné umění, a zejména přírodní vědy, včetně vztahů jednotlivých složek prostředí, není divu, že ani poměrně úspěšná kariéra učitele jen příliš neuspokojovala. Začal podnikat studijní cesty; cestoval po Švýcarsku, Německu, Francii, Bosně, Itálii a po severní Africe, a studovat (malířství na akademii v Mnichově a techniku na polytechnice v Curychu), a v roce 1889 koupil horský statek Habernreith poblíž Lilienfeldu.

Již jako majitel horského statku a horal s živým zájmem o přírodní prostředí se Žďárský začal věnovat alpinismu a zejména lyžování, které se v té době začalo po celé Evropě šířit ze své skandinávské kolébky. Žďárský si objednal první lyže z Norska. Ty jej však příliš neuspokojily, proto začal experimentovat s vázáním. Vývoj svého prvního vázání, které umožňovalo pohyb paty a jízdu v krátkých obloucích tak typických pro alpské lyžování ukončil po šesti letech. Vázání, a na něj navázaný nový lyžařský styl, se záhy rozšířil, a Žďárský se stal vyhledávaným lyžařským instruktorem. V té době (1986) rovněž napsal první učebnici alpského lyžování a začal se živě zajímat i o další souvislosti, jako např. nebezpečí lavin.

Matyáš Žďárský uspořádal v roce 1901 první závod ve sjezdu a v roce 1905 ve slalomu (trať měla 2 km, 85 branek, závodilo 23 mužů a 1 žena), druhý slalom se jel v roce 1906 (303m, 35 branek). Žďárský se ve své době vypracoval na nejlepšího světového lyžaře (již v roce 1896 překonal na lyžích rychlost 100 km/h).
Každou zimu Žďárský pořádal výukové kurzy – v letech 1896 až 1916 vychoval více než dvacet tisíc lyžařů a to nejen v rakouských Alpách (v Beskydech, v Německu a Švýcarsku, v Karpatech).
Jeho služeb využila i rakousko-uherská armáda (od r. 1908), ve které působil zpočátku pouze jako lyžařský instruktor, později se však vypracoval na uznávaného lavinového experta (ostatně na téma lavin publikoval Žďárský dvě rozsáhlé práce). V roce 1916 vedl záchrannou výpravu hledající vojáky zavalené lavinou, při níž však utrpěl četná zranění. Za své zásluhy při výcviku rakousko-uherských vojáků byl v roce 1916 vyznamenán Rytířským křížem řádu Františka Josefa.
Po svém vážném úraze se Matyáš Žďárský v roce 1917 vrátil zpět na Habernreith, avšak vážně zdravotně postižený. Nevzdal se však a bojoval a neustále cvičil. Svou hybnost nakonec dokázal natolik zlepšit, že už osm let po úrazu začal opět lyžovat. Jeho vitalita mu vydržela až do roku 1939, kdy se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že už nebyl schopen se o sebe postarat. Přestěhoval se tedy do hotelu Pittner v Sankt Pöltenu, kde 20. června 1940 zemřel. Pohřben byl v hrobce na své usedlosti.
Po zakladateli alpského lyžování byla pojmenována horská chata v Alpách, Mount Zdarsky – hora v Antarktidě, je po něm pojmenována mj. ulice v Lilienfeldu – Zdarskygasse, ale i ulice v Třebíči. Ve vlastivědném muzeu v Lilienfeldu se nachází stálá expozice věnovaná technickým vynálezům včetně lyžařského vázání, literární a umělecké činnosti Matyáše Žďárského. Zbudování podobné expozice zvažuje i obec Kožichovice, která v roce 1993 slavnostně odhalila desku připomínající jejího slavného rodáka na domě, který stojí na místě bývalého kožichovického mlýna ve kterém se Žďárský narodil.Jméno Matyáše ŽĎárského nese i několik lyžařských závodů (např. závody v Třebíči).
-tof-

Repro: Wikipédia – Otevřená encyklopedie; licence wikipedia/commons a archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory