22 VÝROČÍ: 11. 6. 1888 byl založen KČT - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 11. 6. 1888 byl založen KČT


VÝROČÍ: 11. 6. 1888 byl založen KČT11.06.2023 Založení Klubu českých turistů spadá do stejného období, jako vznik většiny ostatních čistě českých spolků s národnostně laděným programem, tedy do druhé poloviny 19. stol., kdy krátce po skončení Bachova absolutismu mohly konečně čistě národní spolky vznikat a vyvíjet činnost. U jeho zrodu stál spolu se známým buditelem a mecenášem Vojtou Náprstkem pedagog, sokolský funkcionář a tělovýchovný teoretik Vilém Kurz.

Nemá smysl popisovat dlouhou (a slavnou) historii klubu, koneckonců, narozdíl od řady jiných, často stejně starých a slavných organizací tuto historii turisté popisují na svých domovských stránkách. Za připomenutí snad stojí samotný počátek, kdy nový spolek vzniklý z iniciativy sokolských funkcionářů (kteří jeho vznik nepovažovali za konkurenční, ale naopak za vhodné oddělení některých aktivit které organizačně neladily s jejich hlavní činností), podporovaný zpočátku jediným mecenášem (a prvním předsedou) Náprstkem, dokázal zorganizovat a získat prostředky na tak významnou aktivitu, jakou byla stavba Petřínské rozhledny a lanové dráhy k ní vedoucí. Za zmínku jistě stojí i fakt, že v čele KČT stál brzy po jeho založení bezmála až do své smrti i další významný český sportovní funkcionář a politik, Jiří Stanislav Guth-Jarkovský (mj. člen Mezinárodního olympijského výboru a předseda Českého olympijského výboru).
Rovněž není z historie spolku třeba zmiňovat pohnutá období, kdy se spolek dostával na samotný okraj existence podobně, jako další národní organizace s demokratickou kulturou, tedy období protektorátu a v době tzv. „sjednocené tělovýchovy“, jejímž prostřednictvím byl uplatňován vliv komunistické moci v oblasti sportu. Podobnými peripetiemi prošli i jiní a nutno konstatovat, že KČT obstál se ctí, když dokázal navázat na své nejlepší tradice, ale zejména udržet kontinuitu a převzít i svoji historickou odpovědnost. Spolek přežil několik vln potlačování, zestátňování a zabavování majetku a dožil se dnešních dnů, kdy opět dostal možnost spolupodílet se na společenské aktivitě a naplňovat své hlavní poslání – tedy sdružovat bez ohledu na národnost, rasu či přesvědčení, lidi podobných zájmů a tyto zájmy hájit.

V současnosti opět patří KČT k největším sportovním organizacím u nás. Působí v řadě disciplín (od mototuristiky, až třeba po speleoturistiku a VHT), spravuje některé ze svých tradičních objektů, je zřizovatelem Asociace Turistických oddílů mládeže (A-TOM), ale rovněž je vydavatelem časopisu, metodických publikací a především skvělé edice turistických map. V souvislosti s vydavatelskou činností stojí za připomenutí, že KČT v minulosti vydal nejenom řadu horských a horolezeckých průvodců, ale i jedny z prvních příruček na téma horolezecké metodiky v češtině - ostatně čeští horolezci byli při KČT, resp. KČST organizováni v minulosti několikrát, a dodnes se v jeho rámci provozuje činnost tradičně alpinistická, tedy tzv. vysokohorská turistika. Klub rovněž provozuje muzeum, řadu informačních středisek v regionech, pořádá řadu akcí a aktivit z nichž největší význam nepochybně má soustavná práce s mládeží. Z pohledu každého člověka, který se pohybuje v přírodě (ať už pěšky, na kole či lyžích) je KČT a jeho činnost důležitý zejména proto, že spravuje u nás naprosto bezkonkurenční síť turistického značení – kdyby pro nic jiného, pak právě za vytvoření a hlavně pak správu turistického značení si zaslouží veliký dík od nejširší společnosti.
-tof-


Odkazy na související články na stránkách Horolezecké abecedy:
VÝROČÍ: 16. 2. 1862 – založení české tělocvičné organizace Sokol
VÝROČÍ: 18. 5. 1899 – založení Českého olympijského výboru

Externí odkazy na související články:
Klub českých turistů
Asociace TOM
Časopis Turista
Historie KČT na jeho domovských stránkách
KČT na wikepedii
KČST na wikipedii
Turistické značení na wikipedii
Vilém Kurz st. – encyklopedické heslo
Jiří Stanislav Guth-Jarkovský – encyklopedické heslo
Vojta Náprstek – publicistický článek

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory