214 OSOBNOST: 3. 6. 1938 zemřel v Montbrison Édouard-Alfred Martel - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 3. 6. 1938 zemřel v Montbrison Édouard-Alfred Martel


OSOBNOST: 3. 6. 1938 zemřel v Montbrison Édouard-Alfred Martel03.06.2023 Édouard-Alfred Martel je všeobecně považovaný za nejvýznamnější osobnost v dějinách francouzské speleologie a zakladatele moderní světové speleologie a karsologie. Za „otce speleologie“ není považován jenom v západní Evropě, kde působil nejvíc, ale celosvětově. Působil totiž v Rusku, kde jako první systematicky zkoumal jeskyně Kavkazu, na Balkáně, kde studoval krasové jevy Bosny a Hercegoviny, Černé Hory a Řecka, či USA, kde rovněž patřil k prvním výzkumníkům zabývajících se systematicky krasem.

.

E.A. Martel


Édouard-Alfred Martel
(1. 7. 1859 Pontoise – 3. 6. 1938 Montbrison)


Na největším speleologovi své doby je pozoruhodné, že se přírodním vědám věnoval pouze jako koníčku a byl tedy amatérem v tom nejlepším slova smyslu. Martel, dítě z právnické rodiny, sám vystudoval právnickou fakultu a působil v oblasti obchodního práva. Přírodovědou a zejména geografií se však zabýval od mládí. První jeskyně navštívil s rodiči v Pyrenejích a další při cestách v Německu, Rakousku a Itálii.

Po skončení studia se ve svém volném čase Martel nadále zabýval geografií, soustředil se na geomorfologi a příležitostně i jeskyně a další krasové jevy. Speleologií se začal soustavně zabývat až po roce 1988, kdy zahájil s týmem kolegů výzkum propasti Bramabiau resp. ponorných řek s propastí souvisejících. Hned první větší výzkum přinesl řadu významných objevů a není divu, že se stejným výzkumným týmem ještě v tomtéž roce zahájil průzkum podzemích řečišť jeskyně Dargilan ve stejné oblasti.

O dva roky později Martel publikoval první výsledky svého v té době již opravdu systematického podzemního bádání, a od té doby soustavně publikoval na téma kras a speleologie až do své smrti, a jeho bibliografie obsahuje více než 1000 položek. Časem také opouští právní praxi a začíná se speleologii věnovat naplno. Za svůj život zorganizoval řadu výzkumných expedic, které poznání o zákonitostech platných pro krasové oblasti posunulo do té doby neobyčejným způsobem vpřed.

Velkým Martelovým tématem se rovněž stala krasová hydrologie a ochrana vod, o jejíž prosazení do legislativy se zasadil významnou měrou. Na přelomu století se rovněž stal presidentem Société de géographie, a za své zásluhy obdržel řadu vysokých státních ocenění. Není bez zajímavosti, že, ač nebyl prvním jeskyňářem, kterému byla odhalena socha, se jednalo o jednoho z mála vědců, kteří svoji sochu na veřejném místě obdrželi ještě za svého života.
Na místě pak je připomenout, že o označení otce moderní speleologie se Martel celkem poctivě dělí s postavou polozapomentého českého rodáka Antona Adolfa Schmidla, jehož portrét lze rovněž nalézt na Horolezecké abecedě.
-tof-

Repro: Wikipédia – Otevřená encyklopedie; licence wikipedia/commons a archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory