212 VÝROČÍ: 1. 6. 1932 byla veřejnosti zpřístupněna jeskyně Domica - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 1. 6. 1932 byla veřejnosti zpřístupněna jeskyně Domica


VÝROČÍ: 1. 6. 1932 byla veřejnosti zpřístupněna jeskyně Domica 01.06.2023 Jeskyně Domica na Silické planině ve Slovenském krasu, známá svými archeologickými nálezy, je největší jeskyní Slovenského krasu a řadí se mezi jeskyně světového významu. O její objevení v moderní době, a tím i o zdokumentování lidského pobytu v dávné minulosti, se zasloužil Ján Majko, který do ní sestoupil v říjnu 1926.



Domicu podle nálezů četných nálezů ohnišť, různých střepů z nádob bukovohorské kultury (cca 45 000 kusů), kamenných škrabek, skalních mlýnků, kostěných předmětů a pozůstatků po kolových stavbách znal a využíval člověk již před pěti tisíci lety. Mezi nejznámější nálezy této významné archeologické lokality patří zachovalé ornamentální kresby uhlem v tzv. Posvátné chodbě a zasintrovaná keramická nádoba, která se stala nedílnou součástí krápníkové výzdoby.

Domica, jejíž délka přesahuje 5km, se nachází na jižním svahu Silické planiny téměř na státní hranici s Maďarskem, a tvoří severní větev jeskynního komplexu, jehož větší část se nachází na maďarské straně, kde je známá pod jménem Baradla. Celý podzemní systém je delší než 26km. Domica i Baradla nabízí několik možných návštěvnických okruhů. V Domici si lze vybrat mezi tzv. krátkým nebo dlouhým okruhem, přičemž dlouhý nabízí i plavbu po aktivním podzemním toku, v Baradlech je rovněž možno navštívit několik tras či jejich kombinací začínají u třech vstupů v Aggteleku, Jósvafő a Vöröskő.

Obě jeskyně Domica i Baradla byly pro svou unikátnost zařazeny do sítě kulturních a přírodních památek světového dědictví které organizace UNESCO vede v seznamu světového dědictví na základě Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1975. Jeskynní komplex se nachází v nejatraktivnější části bilaterálně chráněného území, kterým je na slovenské straně Národní park Slovenský kras a na maďarské Národní park Aggtelek, které jsou oba zařazeny mezi biosférické rezervace UNESCO.
-tof-

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory