21 VÝZNAMNÝ DEN: 15. 6. svátek sv. Bernarda, patrona horolezců - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝZNAMNÝ DEN: 15. 6. svátek sv. Bernarda, patrona horolezců


VÝZNAMNÝ DEN: 15. 6. svátek sv. Bernarda, patrona horolezců15.06.2023 Dnes je podle katolického kalendáře připomínán svatý Bernard de Menthone, patron horolezců, lyžařů, obyvatel a pocestných v alpských oblastech. Osobnost sv. Bernarda z Aosty (Bernardu de Menthone; Saint Bernard de Mont-Joux), si věřící i nevěřící jistě spojí se stejnojmenným alpským průsmykem, ve kterém založil klášter, a bernardýny, tedy svatobernardským psem – plemenem, které je s tímto klášterem spojené.


Lavina ve svatobernardském průsmyku. Dobový tisk - Le Petit Journal1897
Lavina ve svatobernardském průsmyku. Dobový tisk - Le Petit Journal1897

Svatý Bernard z Aosty; dobové zobrazení
Svatý Bernard z Aosty; dobové zobrazení

Budovy hospice a kláštera v 19. stol.; dobový tisk
Budovy hospice a kláštera v 19. stol.; dobový tisk

O skutečném životě patrona všech alpinistů se toho ví poměrně málo. Legenda praví, že sv. Bernard se narodil kolem r. 923 v aostském zámku Menthon, ve významné šlechtické rodině, studoval v Paříži práva, filosofii a teologii a pravděpodobně se chystal pro církevní kariéru, když jej rodina začala nutit k aliančnímu sňatku. Pro stálé odpírání poslušnosti rodině byl uvězněn ve věži, odkud byl vysvobozen sv. Mikulášem přes okno.
Záhy po této události započal sv. Bernard s christianiazicí alpských oblastí, působil při budování několika biskupství a kolem r. 962 založil dodnes prosperující klášter k ochraně průsmyku Mont-Joux (dnes po něm pojmenovaném) hojně již tehdy využívaného i křesťanskými poutníky.

Průsmyk byl známý a využívaný již v pravěku, nálezy dokládají laténskou kulturu, Římané zde později dokonce postavili chrám zasvěcený Jupiterovi (odtud jméno Mont Joux, nebo Mont Jovis a pojmenování přilehlé planiny Plan de Jupiter, kterou dnes zdobí kamenný kříž z roku 1816, a o sto let mladší bronzová socha zakladatele kláštera sv. Bernarda). Jiné prameny pak celou legendu posouvají o sto let dopředu, čemuž také odpovídají prameny vztahující se k založení hospice v r. 1049.


Jisté je, že již ve 12. století byl Bernard z Aosty v rozsáhlých alpských oblastech uctíván jako svatý, i když byl svatořečen papežem Inocentem XI. až roku 1681 (někdy je však jeho svatořečení uváděno již z roku 1120), a papež Pius XI., sám bývalý významný horolezec, jej roku 1923 prohlásil patronem obyvatel Alp, horolezců a lyžařů. Sv. Bernard bývá zobrazován s ďáblem a věží (připomínkou vysvobození z věže sv. Mikulášem).

Klášter ve svatobernardském průsmyku, resp. Průsmyku Velkého sv. Bernarda - Col du Grand Sant Bernard se nachází u jezera na švýcarské straně státní hranice a je spravován augustiány. Budova hospice dnes slouží jako útulek a modlitební dům, mniši obývají staré budovy ze 16. století, součástí objektu je kostel zbudovaný v letech 1676 – 1678 a muzeum vztahující se k historii průsmyku, jehož značná část je věnovaná plemenu bernardýnů. Bernardýny klášter choval a šlechtil prokazatelně již v r. 1660, a plemeno původně určené zejména k tahu využíval i při záchranných pracích v okolí kláštera a hospice.
-tof-




Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory