207 VÝROČÍ: 10. 4. 1872 proběhl poprvé „Den stromů“ - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 10. 4. 1872 proběhl poprvé „Den stromů“


VÝROČÍ: 10. 4. 1872 proběhl poprvé „Den stromů“10.04.2023 Historicky první „Den stromů“ (Arbor Day) proběhl 10. 4. 1872 v americké Nebrasce. Od té doby slaví v řadě zemí celého světa, i když je zpravidla posunut do druhé poloviny května (např. na každou poslední květnovou neděli), nebo naopak do podzimních měsíců – do doby, kdy v závislosti na místních klimatických podmínkách je nejvhodnější čas k výsadbě nových stromů. A to je právě účelem a smyslem toho dne. Vysadit strom.

Nápad slavit Den stromů vznikl z podmětu J. Sterlinga Mortona, který, podporován svojí ženou začal sázet stromy v nejbližším okolí svého bydliště. Nebraska známá svojí sporou vegetací patří dnes, právě Mortonovou zásluhou mezi zalesněné oblasti. Novinář Morton totiž dokázal na své spoluobčany přenést nadšení a prostřednictvím svých novin je přesvědčit o potřebnosti pěstování stromů, které brání erozi a pomáhají rozšířit úrodnou půdu. Právě 10. dubna 1872, na který vyhlásil první Arbor Day, bylo v Nerasce vysazeno milion nových stromů.
O dva roky později již Den stromů nevyhlašoval soukromník ve svých novinách, ale guvernér Nebrasky, Robert W. Furnas, který jeh datum stanovil na 22. dubna (den narozenin J. Sterlinga Mortona), tedy na datum, které je dnes připomínán jako Den Země. A svátkem všech stromů se v USA stal poslední pátek v dubnu.

Tradice oslav Dne stromů se rychle rozšířila nejenom po celých Spojených státech, ale i na další kontinenty. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat.

Na našem území se Den stromů slaví přibližně od počátku minulého století (obvykle se uvádí rok 1906, kdy, Svaz spolků okrášlovacích poprvé vyhlásil masové „Stromové slavnosti) . V první Československé republice měly oslavy i oficiální podporu Ministerstva školství a osvěty.
27. listopadu1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: "Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné".
V České republice byla tato tradice obnovena v roce 2000 z iniciativy ředitele botanické zahrady UK Václava Větvičky a dřevosochaře Martina Patřičného. Český Den stromů se slaví 20. října, tedy na konci vegetačního období, kdy je až do zamrznutí půdy vhodný čas k výsadbě. Ve stejném termínu probíhá Den stromů rovněž v Polsku a na Slovensku.
-tof-

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory