2 VÝZNAMNÝ DEN: 10. 3. den solidarity s lidem Tibetu - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝZNAMNÝ DEN: 10. 3. den solidarity s lidem Tibetu


VÝZNAMNÝ DEN: 10. 3. den solidarity s lidem Tibetu10.03.2024 Den solidarity s lidem Tibetu je připomínkou počátku povstání obyvatelstva v roce 1959 proti čínské okupaci Tibetu, v té době trvající již devátým rokem. Na 10. březen připadá mezinárodní kampaň „Vlajka pro Tibet“ připomínající toto krvavě potlačené povstání, které mělo pro Tibet dalekosáhlé následky. I my tímto symbolicky na stránky Horolezecké abecedy vyvěšujeme tibetskou vlajku.


.

Vlajka pro Tibet


Tibetská vlajka je připomínkou událostí ve Lhase 10. 3. 1959, kdy došlo ke srocení lidu odhodlaného bránit tibetského duchovního představitele dalajlamu před čínskou armádou. Potlačení nepokojů ve Lhase vyvolalo řadu dalších nepokojů po celé zemi, okupované komunistickou Čínou již od roku 1950, a vedlo rovněž k zvýšení aktivity ozbrojeného hnutí odporu, které působilo ve formálně již od Tibetu odtržených (čínskou armádou „osvobozených“) částech země.

Během tohoto násilně potlačeného povstání zemřelo 87 000 Tibeťanů a dalších 80 000 včetně 14. dalajlamy, bylo okolnostmi přinuceno odejít do exilu. Bezprostředním následkem bylo rozpuštění místní vlády a vytvoření tibetské exilové vlády v Indii. Pro Tibet následovala nejhorší léta jeho historie, včetně desetiletého období Mao Ce-tungovy tzv. „kulturní revoluce“ v Číně, s jejími zhoubnými následky pro všechny Čínou okupovaná území. Mezi nejhorší projevy okupantů patřila likvidace všech projevů autentické kultury, soustavné počínšťování obyvatelstva a zvyšování počtu čínských obyvatel na historickém území Tibetu, včetně Čínou plně kontrolované tzv. Autonomní oblasti Tibet (zahrnující dnes asi třetinu původního Tibetského území).

„Vlajka pro Tibet“ je připomínkou trvající okupace, represí, genocidy, asimilace a kulturní devastace.
-tof-

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009, kdy bylo připomínáno již padesáté výročí povstání; v březnu 2010 byl článek upraven pro použití v každoročním kalendáriu.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory