170 OSOBNOST: 14. 3. 1884 zemřel v Bielle Quintino Sella - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 14. 3. 1884 zemřel v Bielle Quintino Sella


OSOBNOST: 14. 3. 1884 zemřel v Bielle Quintino Sella14.03.2024 Italský vědec, který rovněž působil jako president ĽAccademia Nazionale dei Lincei, politik a státník, který jako ministr financí nového státu postavil vládu sjednocené Itálie na pevný finanční základ, patřil k úspěšným horolezcům své doby. V roce 1863 byl jedním z alpinistů, kteří 23. 10. založili Club Alpino Italiano, tedy dodnes fungující alpinistický spolek zastřešující v Itálii veškeré horolezecké, speleologické i turistické dění v horách.


.

Quintino Sella


Quintino Sella (7. 7. 1827 Mosso – 14. 3. 1884 Biella)








Svoji vědeckou kariéru, které věnoval první část svého života, zahájil studiem techniky. Již jako v Turíně vystudovaný inženýr, odešel studovat do Paříže, kde se zapsal na báňský institut, a soustředil se především na krystalografický výzkum. Po návratu do Itálie učil na technickém institutu v Turíně a věnoval se zejména mineralogii, krystalografii ale i geometrii (mezi jeho práce patří i studie o využití logaritmického pravítka). Těžiště jeho práce však zůstává u teoretické krystalografie, morfologie, a aplikované mineralogie.
Na svoji vědeckou kariéru však později zcela resignoval a věnoval se politice ve sjednocené Itálii. Působil jako poslanec, a rovněž jako velmi úspěšný ministr financí nového státu. Prosazoval Řím za hlavní město Itálie, a tvrdě se zasazoval o vyrovnaný státní rozpočet, privatizaci řady státem provozovaných podniků, odluku církve od státu a další nepopulární opatření, která však vedla k cíli, kterým byla pevná finanční základna státu.

Sellovou celoživotní vášní byl alpinismus, ke kterému jej přivedlo geologické bádání, a snaha o širší poznání italských Alp. Jeho organizační schopnosti jej přivedly k účasti v přípravném výboru Club Alpino Italiano (CAI), jehož spoluzakladatelem se tak stal. Cílem však nebylo pouhé provozování alpinismu, ale i rozšíření znalostí a oživení alpských regionů, a vědecké poznání horského prostředí. Vědě se ostatně pod křídly CAI daří dodnes, a lze s jistou nadsázkou říct, že i to je do jisté míry zásluha „otců zakladatelů“, kteří právě vědecké poznání kladli od samého počátku na vysokou příčku hodnot vyznávaných nově vzniklým alpským spolkem.
Pro CAI Quintino Sella zbudoval několik horských chat, z nichž mnohé dodnes fungují, a na stavbu řady dalších přispíval.
Bez zajímavosti není ani fakt, že v horolezectví značných úspěchů dosáhl další blízký příbuzný, synovec Vittoro Sella, známý italský horský fotograf a účastník řady expedic do světových velehor.
-tof-
Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz,
foto: Wikipédia – Otevřená encyklopedie; licence wikipedia/commons


QUINTINO SELLA (1827-1884)

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory