134 OSOBNOST: 21. 2. 1902 zemřel ve Vídni Emil Holub - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

OSOBNOST: 21. 2. 1902 zemřel ve Vídni Emil Holub


OSOBNOST: 21. 2. 1902 zemřel ve Vídni Emil Holub21.02.2024 Emil Holub patří v Čechách vedle Hanzelky a Zikmunda k nejznámějším cestovatelům. Jeho význam však, narozdíl od většiny ostatních cestovatelů původem z Čech, zdaleka překračuje místní význam. Vedle Julia Payera se jedná o jednoho z mála našich cestovatelů světového významu. K jeho popularitě jistě přispěl i fakt, že svá díla nenapsal v češtině (kterou ostatně téměř neovládal), ale v němčině, a angličtině, i že se jeho africké cesty kryjí s obdobím zvýšeného zájmu o Afriku v britských badatelských kruzích.

.

Emil Holub



MUDr. Emil HOLUB

(7. 10 1847 Holice – 21. 2. 1902 Vídeň)







Z Holubovy publikační činnosti
Z Holubovy publikační činnosti

Rodák z východočeských Holic se narodil v rodině praktického lékaře, a od dětství jej zajímaly přírodní vědy, historie, geologie a archeologie. Ovlivnil jej rovněž četba slavných cestovatelských děl z pera Livingstona, či nám minimálně geograficky bližšího Benedikta Roezla. Na přání rodičů však nejdříve vystudoval medicínu na pražské lékařské fakultě. Studentská léta v Praze jej pak ovlivnily prostřednictvím přátel a kontaktů, které zde získal; záhy zapadl do české vlastenecké společnosti, přátelil se např. s Jiráskem, Vrchlickým či rodinou Alšovou.

Záhy po ukončení studia v r. 1872 si splnil svůj sen a vydal se do jižní Afriky, kde se jako praktický lékař usadil v Dutoispan u Kimberley. Po našetření peněz se vydal na svou první výpravu na sever do tehdy neprobádaných území, obývaných kmeny Koranů, Batlapinů a rovněž Křováky. Na této a dalších cestách získal bohaté sbírky rostlin, hmyzu a etnografického materiálu. Sbírky z první cesty odeslal svému příteli Vojtovi Náprstkovi, který je vystavoval v Praze. Finanční výtěžek Náprstek zaslal zpět Holubovi jako podporu pro další výpravy. Koncem roku 1873 se Holub vydal na druhou výpravu na území dnešní Botswany. Při své třetí cestě, tentokrát k Viktoriiným vodopádům na řece Zambezi, zde vytvořil první mapu vodopádů a jejich nejbližšího okolí, která poprvé vyšla v jeho cestopis Sedm let v jižní Africe, a napsal o nich také první anglicky-psanou publikaci The Victoria Falls, vydanou v jihoafrickém Grahamstownu v roce 1879. V roce 1875 onemocněl zimnicí a musel se vrátit. Přesto se mu opět podařilo shromáždil rozsáhlé sbírky. Po vyléčení se po sedmiletém působení v Africe vrátil do Evropy a další čtyři roky cestoval po Evropě, psal knihy a pořádal výstavy ze svých cest. Také se oženil a v roce 1883 se vydal na další cestu do nitra afrického kontinentu.
Po návrtu do Evropy žil Holub ve Vídni, kde také zemřel na následky přetrpěných tropických chorob.
Význam cestovatele Emila Holuba byl mnohdy oceněn až zpětně. Holub byl totiž prototypem precizního vědce a publicisty, který do Evropy dovezl bohatý, ale hlavně velice kvalitně zpracovaný sbírkový materiál vysokou dokumentární hodnotu měly i jeho publikace doprovázené vlastními ilustracemi (či ilustracemi překreslenými podle Holubových náčrtů), zručně zpracovaným mapovým materiálem, ale zejména věcným popisem.
-tof-


holub_mapa


Vůbec první mapa Viktoriiných vodopádů. Litografie Ant. Vítka kreslená podle dr. Emila Holuba vydaná nákladem J. Otty v Praze




Holub_biblio_Frauenschürzen der Bamangwato.s


Ilustrace Holubových knih; „Frauenschürzen der Bamangwato’s“




Holub_biblio_Vzácná antilopa losí ze Zambesie


Ilustrace Holubových knih; „Vzácná antilopa losí ze Zambesie“




Holub_biblio_Naprstek-Höhen


Ilustrace Holubových knih; „Naprstek-Höhen“




Repro: archiv www.horolezeckaabeceda.cz



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory