108 VÝROČÍ: 3. 2. 1987 podnikli Poláci první zimní výstup na Annapúrnu - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝROČÍ: 3. 2. 1987 podnikli Poláci první zimní výstup na Annapúrnu


VÝROČÍ: 3. 2. 1987 podnikli Poláci první zimní výstup na Annapúrnu03.02.2024 První zimní přelez Annapúrny, nepálské osmitisícovky vysoké 8091m, tedy desátého nejvyššího světového vrcholu, se stal nutně událostí. Výškové zimní horolezectví je sice nejmladší, avšak zřetelně nejnáročnější formou tradičního horolezectví. A právě Poláci jsou dodnes v této disciplíně uznávanými lídry. Na vrcholu Annapúrny stanuli Artur Hajzer a Jerzy Kukuczka (který lehkou zimní expedici rovněž vedl).

Jerzy Kukuczka
Jerzy Kukuczka

Artur Hajzer
Artur Hajzer

Polská expedice k Annapúrně, která nesporně patří k „obtížnějším“ z osmitisícových vrcholů nebyla toho roku jedinou polskou zimní expedicí v nepálském Himálaji. Nebyla rovněž první. Prvním osmitisícovým vrcholem dosaženým v zimním období byl Mount Everest, na který 16. února 1980 vystoupili, jak jinak, polští horolezci, vedení zkušeným himálajistou Andrzejem Zawadou. Na vrcholu stanuli Leszek Cichy a Krzysztof Wielicki.
Rovněž k Annapúrně se vypravil i zkušený Wielicki a dominující osobnost ženského světového výškového horolezectví Wanda Rutkiewicz. Ta však ve výšce onemocněla a Wielicki ji doprovodil do základního tábora, zatímco první vrcholové družstvo slavilo úspěch na vrcholu. Nepříznivé počasí v následujících dnech pak zmařilo vrcholové naděje všech dalších účastníků expedice.

Jerzy Kukuczka (24. 3. 1948 – 24. 10. 1989) byl nejlepším horolezcem druhé poloviny minulého století. Druhý člověk po Messnerovi, který vystoupil na všech 14 osmitisícových vrcholů (a ze všech lidí, kterým se to doposud podařilo, mu na to stačil nejkratší čas – necelých osm let) na 11 z nich pak vystoupil novou cestu, na čtyři osmitísícovky podnikl první zimní výstup. Zahynul při pokusu o prvovýstup novou cestou na Lhotse.

Artur Hajzer (nar. 28. 6. 1962) patří k známým polským horolezcům. Začínal v Tatrách, působil v Alpách, Hindukuši i Himálaji. Stanul na čtyřech osmitisícových vrcholech (třikrát ve společnosti Kukuczky). Dodnes aktivně působí v horách, spoluorganizuje himálajské podniky a zároveň podniká v blízkém odvětví. Jde o spoluzakladatele i v Čechách známé, byť již zaniklé, firmy Alpinus, který v současné době spoluvlastní firmu HiMountain.
-tof-

Foto: tatry.strefa.pl a HiMountain



Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2010.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory