10 VÝZNAMNÝ DEN: 22. 4. Den Země - Horolezecká abeceda: vzdělávání, bezpečnost, metodika, učebnice, skripta, informace, kurzy
Horolezecká abeceda - ilustrace

VÝZNAMNÝ DEN: 22. 4. Den Země


VÝZNAMNÝ DEN: 22. 4. Den Země22.04.2023 Na dnešek připadá Mezinárodní den Země. Ten je chápán především jako snaha o přenesení ekologické problematiky do politického rozhodování. „Den Země“ zpravidla tvoří kampaně za energetickou účinnost, recyklaci odpadů, hledání obnovitelných zdrojů energie, ale i velmi potřebnou legislativu zaměřenou na oblast životního prostředí.

První kampaň s názvem „Den Země“ proběhla na celém území USA (s organizačním centrem a největším počtem aktivit v San Franciscu) 22. 4. 1970. Jednalo se zpočátku převážně o studentskou aktivitu, jejímž cílem bylo zvýšení povědomí o ekologické problematice, prosazení zákonů v oblasti životního prostředí a postupného snižování znečištění planety. Spoluatorem myšlenky, a hlavním „tahounem“ celé organizované kampaně byl demokratický senátor Gaylord Nelson, který při této příležitosti navrhl „vlajku Země“, která je dodnes s tímto dnem spojována. Ve svých projevech burcoval veřejné mínění a vyzýval k účasti a k pořádání aktivit k tomuto dnu. Výsledek předčil všechna očekávání. Demonstrací, happeningů a studentských aktivit spojených s touto oslavou se zúčastnilo několik miliónu lidí. Právě masovost a široký ohlas záhy vedl k přenesení kampaní pod názvem Den Země na mezinárodní půdu. OSN se k tomuto datu přiklonilo o rok později, a Den Země začalo slavit v roce 1971. Z původní studentské aktivity se v roce 1990 stal Mezinárodní den Země.

Zajímavé jsou souvislosti, do kterých je Den Země, resp. zvolené datum mnohdy dáváno. Podle oficiálního výkladu bylo toto jarní datum ovlivněno původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti 21. března a oslavovaly příchod jara. Zároveň však kritici zvoleného data upozorňují na další souvislosti. Podle nich totiž 22. duben nebyl zvolen náhodně, ale vzhledem k tomu, že první Den Země zorganizovali v sedmdesátém roce příslušníci převážně levicově smýšlejícího studentského hnutí, v jejichž podání připomínka životního prostředí vyzněla spíše jako happening proti vietnamské válce, lze soudit, že datum Uljanovova (Leninova) narození nebylo zvoleno náhodně. I proto byla v minulosti několikrát vznesena na přetřes myšlenka, zda neposunout oslavy tohoto dne např. na období letního slunovratu (kdy by koneckonců i hezčí počasí mohlo přilákat početnější publikum). Není však pravděpodobné, že by v budoucnu mělo dojít ke změně v již zavedeném datu.

V každém případě je však Mezinárodní den Země dobrou příležitostí k připomenutí problematiky životního prostředí, znečištění planety a nutnosti koordinovaného mezinárodního postupu v této oblasti.
-tof-

Tento článek připravený v rámci projektu Horské kalendárium byl poprvé publikován v r. 2009.


Zpět na hlavní stranu

Newsletter

Chcete-li dostávat informace o novinkách na tomto serveru, zadejte prosím Váš email.

Reklama

Nakladatelství Epocha s.r.o.

Nakladatelství Epocha
nabízí ze své produkce:

Reinhold Messner
GOBI
poušť ve mně

Cena při nákupu přes
e-shop je 269 Kč.
Informace a možnost
zakoupení zde

Inzerenti a partneři

Petzl

TENDON - horolezecká a statická lana a příslušenství

Penzion U Skalního potoka

Horyinfo

Specialista na knihy o horách

horoLEZECKÉ průvodce.cz

Sportovní škola BEN

HOROKUPECTVÍ - Knihy a ostatní o horách a lezení

Karavanseráj: libanonská a indická restaurace

Vertical Sport

Krásy Slovenska Online

ČSOP

Přípluv

HedvábnáStezka.cz: chytřejší než velbloud

FelsenWelt

Občanské sdružení Surya

Nadační fond Inka

Himálajské centrum v Praze

BRDY

BRDY.org

Mountain Wilderness

Ekolist.cz

Copyright © 2007-2024

Všechna práva vyhrazena
Tomáš Frank & SHA
Design: K.Karasz & R.Kvasňa
HTML,CSS,PHP: Roman Kvasňa
Optimalizováno pro IE7+8 a FF2+3 rozlišení 1024x768 a vyšší

Krásné hory